'VS willen Gülen uitleveren'

Donald Trump zou Erdogan hebben toegezegd dat Washington werkt aan de uitlevering van Fethulla Gülen naar Turkije. Dat beweert de Turkse minister Mevlüt Çavusoglu vandaag. De toezegging zou gedaan zijn tijdens de G20-top twee weken geleden in Argentinië. 

Volgens Turkije zit Gülen achter de mislukte staatssgreep in 2016, sindsdien heeft Turkije meermaals gevraagd om zijn uitlevering. Gülen leeft al ruim twintig jaar in ballingschap in de Verenigde Staten in Pennsylvania. In november werd bekend dat de Amerikaanse regering onderzoek liet doen naar een mogelijke uitzetting van Gülen. Hiermee hoopt het Witte Huis Turkije tot rust te krijgen rondom de moord op de journalist Jamal Khashoggi aldus ingewijden tegenover NBC News. 

De Nederlandse tak van de Gülen-beweging noemt het ‘schokkend’ dat de geestelijke wordt ingezet als ‘wisselgeld’ in de diplomatieke ruzie over Khashoggi. Volgens de beweging heeft Gülen altijd ontkent achter de coup te zitten. ‘Nog tijdens de couppoging heeft hij  die veroordeeld en ieder mogelijke betrokkenheid verworpen. Sterker nog, hij heeft direct opgeroepen tot een internationaal onderzoek. Deze oproep heeft hij bij meerdere gelegenheden herhaald, maar hier is vooralsnog geen gehoor aan gegeven.’ 

Ook zegt de beweging dat Gülen een uitleving aan Turkije met zijn leven zal moeten bekopen. Ze roept de VS dan ook op om Gülen niet uit te leveren omdat dat in strijd zou zijn met internationale wet- en regelgeving.

Het Witte Huis wil niet reageren op de geruchten.