Artsen willen invoering helmplicht voor snorfietsers

Dinsdag overhandigen artsen een brandbrief en een petitie aan de Tweede Kamer met de vraag om een helmplicht voor de snorfiets. Op dit moment is in Nederland de valhelm niet verplicht voor berijders van de langzame brommers die op het fietspad mogen, de zogenaamde snorfiets.

138 artsen uit verschillende disciplines uit het hele land vragen de wetgever om deze unieke uitzondering in Europa uit de wet te halen. Er zijn nu tientallen dodelijke slachtoffers per jaar en nog meer slachtoffers met levenslang letsel. Vooral het traumatisch hersenletsel komt vaak voor en is met een valhelm beter te voorkomen.

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid adviseerde in 2012 al een helmplicht voor de snorfiets. Voornamelijk fietsers stappen over op de snorfiets. De snorfiets stijgt nog steeds in populariteit en het aantal bromfietsen stabiliseert zich. De petitionaris Reinder Rustema (gewoon burger) begon de petitie in het voorjaar: "Maandenlang waren er maar 7 ondertekenaars en was er geen enkele organisatie voor te interesseren. Maar plots werd de petitie 'ontdekt' door artsen. Het leeft echt, bij allerlei disciplines." 

De petitie en brandbrief worden dinsdag 11 december om 13:30 in de Statenpassage in de Tweede Kamer aangeboden. De dag erna is er een algemeen overleg tussen Kamerleden en de minister over het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030. De snorfiets wordt nu nog niet genoemd in dit plan.

Artsen steunen invoering helmplicht voor snorfietsers (Foto ter illustratie  door Pxhere)
Artsen steunen invoering helmplicht voor snorfietsers (Foto ter illustratie door Pxhere)