BOA's zijn het zat en willen wapens

Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) spreken zich morgenmiddag uit tijdens de raadscommissie in de Stopera te Amsterdam. Eén van die BOA's is Jeffrey; hij zal tijdens de commissievergadering inspreken en pleiten voor meer verdedigingsmiddelen zoals pepperspray, een wapenstok en een bodycam.

Naast het inspreken zal Jeffrey ook een brief overhandigen aan burgemeester Halsema, die is ondertekend door 250 BOA's.

Het aantal meldingen van agressie tegen BOA's is de afgelopen jaren aan het stijgen. Volgens de Nederlandse BOA Bond (NBB) komt de toename doordat de opsporingsambtenaren onvoldoende zouden zijn uitgerust en omdat burgers niet weten wat BOA's wel en niet mogen.

Pepperspray en bodycams
BOA's vragen al langer om een wapenstok, pepperspray en een bodycams. Vooralsnog krijgen alleen handhavers in het openbaar vervoer een wapenstok. Voor het dragen van pepperspray krijgen de BOA's vooralsnog geen toestemming.

De VVD diende eerder een voorstel in om handhavers een bodycam te geven. Het college raadde dit later af, omdat er niet genoeg financiële middelen zouden zijn. Het aanschaffen en gebruiken van een bodycam zou tussen de 500.000 en 1.500.000 euro kosten. 

Opsporingsambtenaar Jeffrey spreekt morgenmiddag rond 13.00 uur in op de raadscommissie Algemene Zaken in de Stopera.