Ook Nederlandse bedrijven getroffen door nieuwe gijzelsoftware

Verschillende bedrijven in Nederland zijn de afgelopen tijd slachtoffer geworden van SamSam, een nieuwe vorm van 'gijzelsoftware' die oprukt. Dat meldt Fox-IT op haar website. SamSam is de opvolger van onder andere WannaCry en GandCrab, en werkt slimmer dan zijn voorgangers zo vertelt Frank Groenewegen. 

De mensen achter SamSam slaan na het besmetten niet direct toe, maar kijken eerst waar ze in het systeem zijn binnengekomen en of ze nog dieper kunnen binnendringen. Daarna worden eerst de back-ups verwijderd of gesaboteerd zodat het bedrijf de besmetting niet ongedaan kan maken. Zodra dat gebeurd is, vergrendelt SamSam de bestanden. "Dit is een nieuwe trend. Ze gaan echt geraffineerd en zorgvuldig te werk, om de kans zo groot mogelijk te maken dat een slachtoffer geen andere optie heeft dan te betalen" aldus Groenewegen. 

Onbekend
Het is niet bekend hoeveel bedrijven er getroffen zijn, er zijn mogelijk ook bedrijven besmet zonder dat ze het zelf weten. Doordat computersystemen gericht worden gegijzeld, kunnen de makers een hoger losgeld eisen dan bij andere besmettingen. Groenewegen: "Soms weten ze zelfs hoeveel geld een bedrijf op de rekening heeft staan. Die informatie kunnen ze gebruiken om de hoogte van het losgeld te bepalen. Bedrijven die niet genoeg geld hebben, gaan ze niet lastigvallen. Die zijn de moeite niet waard, dan gaan ze weg."

Het losgeld dat betaald moet worden kan oplopen tot enkele tonnen volgens Fox-IT. Enkele bedrijven hadden geluk en konden terugvallen op een oude back-up of een reservesysteem waar SamSam niet bij kon komen. Andere bedrijven zagen geen andere mogelijkheid dan het losgeld te betalen.

Internationaal
In de Verenigde Staten zijn minimaal tweehonderd organisaties, waaronder de gemeentes Atlanta en Newark, drie ziekenhuizen en de haven van San Diego, getroffen door SamSam. Daar zouden miljoenen mee buitgemaakt zijn. Twee Iraniërs zijn door de VS aangeklaagd vanwege het maken en verspreiden van SamSam sinds 2015. De twee verdachten, 34 en 27 jaar, zijn voortvluchtig. Twee andere Iraniërs zijn op een zwarte lijst gezet omdat ze betrokken zouden zijn bij het witwassen van het losgeld. 

Ook Nederlandse bedrijven getroffen door nieuwe gijzelsoftware (Foto ©Pxhere)
Ook Nederlandse bedrijven getroffen door nieuwe gijzelsoftware (Foto ©Pxhere)