Rusland blokkeert zee, nieuw hoofstuk in ruzie tussen Rusland en Oekra´ne

Rusland en Oekraïne vechten elkaar de tent uit sinds de annexatie, door Rusland, van De Krim in 2014. Op dit moment lopen de spanningen in dit conflict echter we heel hoog op. 

Rusland heeft namelijk, tot ontzetting van Oekraïne, de toegang tot de Zee van Azov geblokkeerd. Daardoor kunnen drie Oekraïense marineschepen niet meer terugkeren in hun havens. Die blokkade wordt opgeworpen door een groot vrachtschip in de Straat van Kersj, tussen Rusland en De Krim. Inmiddels zijn er ook berichten dat Rusland diverse Oekraïense schepen heeft beschoten en in beslag genomen.

De blokkade volgt op een incident waarbij een Russisch kustwachtschip een schip van de Oekraïense marine heeft geramd. Rusland zegt dat de situatie komt door provocatie van Oekraïne, de drie schepen zouden tegen de afspraken in door de Straat hebben willen varen.

Oekraïne en de Verenigde Staten beschuldigen Rusland er nu van diverse internationale verdragen te schenden met deze blokkade. Het Oekraïense veiligheidskabinet overlegt later vandaag over de situatie.