'Aarde wordt getroffen door enorme orkaan'

Voor bij de maandaglunch hebben we goed nieuws, maar ook slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat er een orkaan van donkere materie op weg is naar de aarde. Het goede nieuws is dan weer dat een orkaan van donkere materie weinig verrassend bestaat uit donkere materie en daar merk je eigenlijk helemaal niks van.

Het gaat dus om donkere materie, een ietwat mysterieus verschijnsel waar wetenschappers nog lang niet over uit zijn wat het nou precies is. Men heeft zeer sterke redenen om aan te nemen dat het bestaat, want wetenschap, maar het is nog nooit fysiek aangetoond. Detectoren zijn allemaal gemaakt op basis van berekeningen en aannames, maar ze werkten niet. Donkere materie blijft dan ook uitermate lastige materie, vooral de samenstelling is nog een groot raadsel.

Enfin, terug naar de orkaan. Vorig jaar kwamen astronomen een uitgerekte lijn sterren op het spoor. Die sterren trokken door onze regio van de Melkweg en kregen de naam 'S1-stroom', om aan te geven dat het de dichtsbijzijnde van dergelijke sterrenstromen is. Dergelijke stromen ontstaan als de Melkweg een klein sterrenstelsel opslokt, waarbij het kleine stelseltje uitgerekt wordt.

Nu komen we dan weer terug bij de donkere materie, waar volgens de kenner het overgrote deel van de massa en energie in het universum uit bestaat. Sterrenstelsels worden volgens hen bij elkaar gehouden door deze materie, maar vooral dwergsterrenstelsels bevatten een hoge concentratie donkere materie. Bij het uit elkaar trekken van het kleine stelsel kwam vermoedelijk zeer veel donkere materie in de S1-stroom terecht en dat hebben wetenschappers nu de deftige naam 'dark matter hurricane' meegegeven.

Met nieuwe en geavanceerde berekeningen probeert men te ontdekken hoeveel donkere materie er in en rond de S1-stroom moet zijn, waarmee dan weer nieuwe detectoren gebouwd kunnen worden. Als dat eenmaal gelukt is kan er nog veel meer worden geleerd over de 'orkaan', waarvan het heel goed mogelijk is dat deze op het moment al over de aarde - of eigenlijk dóór jou, je lunch en de hele aarde - heen trekt.

 Het gepubliceerde onderzoek naar donkere materie in de S1-stroom is hier te vinden.