'Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht'

Het is 17 november en dus mogen we Sinterklaas verwelkomen in het land! De goede Sint en zijn Zwarte Pieten komen vandaag aan in Zaandam, al is er wel heel wat commotie aan zijn komst vooraf gegaan. We blikken even kort terug op de afgelopen weken. 

Op 29 september werd bekend dat Sinterklaas zijn intocht op 17 november zou houden. Vrijwel direct lieten de inwoners van Zaandam weten te willen demonstreren vóór Zwarte Piet, iets wat de laatste jaren een redelijk fel discussiepunt is gebleken. Op 3 oktober liet de NTR weten dat er dit jaar alleen nog 'roetveegpieten' gebruikt zouden worden tijdens het Sinterklaasjournaal. Ook dat viel niet bij iedereen in even goede aarde. Daarom kwam de omroep al snel met een rectificatie: de pieten zouden hun mate van zwartheid verdienen tijdens hun loopbaan als piet: hoe langer piet, hoe zwarter je wordt. 

 In de tussenliggende weken is er veel ophef geweest; zo weert een bepaalde basisschool Sinterklaas omdat ze niet in sprookjes, maar in Jezus geloven; tekende de PVV in Den Haag protest aan tegen de geplande demonstraties en werd daarin in het gelijk gesteld, maar toch maakt de partij zich zorgen over de intocht.

Het hoogtepunt van de discussie was toch wel het kort geding dat de Stichting Majority Perspective aanspande, met als gevolg de uitspraak van de rechtbank dat het uiterlijk van Zwarte Piet niet hoeft te worden aangepast. 

Toch vonden sommige activisten het nodig om het looppad naar het mediapark in Hilversum te blokkeren. Verder werd Michael van Zeijl opgepakt vanwege uitlatingen op Social Media. Hoewel hij later weer werd vrijgelaten, werd gisteren zijn compagnon Rogier Meijerink opgepakt en vastgezet vanwege de uitspraak dat: "ouders die met hun kinderen naar de sinterklaasintocht willen, aanstaande zaterdag badend in het zweet wakker worden na nachtmerries van hun eigen kinderen onder de botsplinters".

 Er is nog veel meer te doen geweest over Zwarte Piet, dit was slechts een korte samenvatting. Voor meer nieuws over de perikelen rondom de intocht kun je hier terecht.