Aung San Suu Kyi raakt Amnesty Award kwijt

Precies acht jaar nadat Aung San Suu Kyi de Ambassador of Conscience Award kreeg, is ze hem weer kwijtgeraakt. Dat meldt Amnesty International. Afgelopen weekend werd ze hiervan op de hoogte gesteld middels een brief van Kumi Naidoo, secretaris-generaal van Amnesty.  Ze moet haar onderscheiding inleveren omdat ze 'op schaamteloze wijze verraad heeft gepleegd aan de waarden waarvoor ze eens stond', zo schrijft Amnesty. 

Aung San Suu Kyi zat jarenlanlang in huisarrest vanwege haar strijd voor democratie en mensenrechten. Sinds ze aan de macht is in Myanmar, is de overheid volgens Amnesty betrokken geweest bij talloze mensenrechtenschendingen. Zo hebben veiligheidstroepen duidzenden mensen vermoord, vrouwen en meisjes verkracht, mannen en jongens vastgezet en gemarteld. Ook zijn er honderden huizen en dorpen platgebrand. De VN-veiligheidsraad wil dat hogere militairen vervolgd worden wegens genocide.

Hoewel Aung San Suu Kyi als leider van de burgerregering geen zeggenschap heeft over het leger, heeft ze er ook niets aan gedaan om het leger tegen te houden. Sterker nog: samen met haar medewerkers heeft ze voorkomen dat de veiligheidstroepen verantwoording hoeven af te leggen voor hun misdaden, zo schrijft Amnesty. Haar regering zou de Rohingya's als 'terroristen' bestempelen en ervan beschuldigd hebben dat ze zelf hun huizen in brand hebben gestoken. Ook zouden ze valse verklaringen hebben afgelegd over de verkrachtingen die zouden zijn gepleegd door militairen. Inmiddels zijn honderdduizenden Rohingya's gevlucht naar Bangladesh.