Illegale dierenhandelaren moeten ruim 2 ton terugbetalen

Een 57-jarige man uit Woerden en een 40-jarig man uit Someren moeten ruim 200.000 euro terugbetalen aan de Staat, zo oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in een ontnemingszaak. De twee hebben zich tussen 2010 en 2012 schuldig gemaakt aan grootschalige illegale dierenhandel.

Illegale dierenhandel
De mannen zijn in 2015 veroordeeld tot celstraffen voor illegale handel in tientallen soorten vogels en beschermde dieren zoals lijgers en ringstaartmaki’s. Zij hadden allerlei constructies om dieren over de hele wereld te verhandelen. Zo maakten zij gebruik van de ‘dierentuinroute’: de dieren leken bestemd voor een dierentuin, maar gingen feitelijk veelal naar andere gebruikers en afnemers.

Ook werd de zogenaamde ‘vijfvogelregeling’ overtreden. Deze regeling staat toe dat maximaal 5 vogels als gezelschapsdieren worden vervoerd, maar in feite waren de vogels bedoeld voor de handel.

Terugbetalen
In de ontnemingsprocedure heeft de rechtbank gekeken naar de winst die zij met de handel hebben gemaakt. Die wordt bepaald op basis van het dossier. Een 57-jarige man uit Woerden die een leidende rol had in de organisatie moet zo’n 152.000 euro terugbetalen aan de Staat. De 40-jarige man uit Someren moet zo’n 67.000 euro terugbetalen.

Illegale dierenhandelaren moeten ruim 2 ton terugbetalen (foto ter illustraie ©pxhere)
Illegale dierenhandelaren moeten ruim 2 ton terugbetalen (foto ter illustraie ©pxhere)