100 jaar geleden: Duitsland geeft zich over, Wereldoorlog voorbij

Het is vandaag 11 november 2018 en dat is een bijzondere dag. Het is vandaag namelijk precies honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam. Of beter gezegd, het is vandaag precies honderd jaar geleden dat de gevechten tot een einde kwamen dankzij een wapenstilstand.

De geallieerden hadden gedurende het jaar al de nodige wapenstilstanden getekend met andere mogendheden, alleen nog niet met de Duitsers. Op 8 november zat de grote opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten, de Fransman Ferdinand Foch, in een treinwagon nabij het kleine Compiègne te wachten. Een Duitse delegatie, geleid door politicus Matthias Erzberger, arriveerde er en gaf aan klaar te zijn om de geallieerde voorstellen te horen. Foch was daarop naar verluidt vrij duidelijk: "Ik heb geen voorstel."

Erzberger en zijn Duitse kompanen kregen een waslijst aan voorwaarden voorgeschoteld en die hadden ze te ondertekenen, anders zouden Foch en zijn leger door blijven gaan met de slachting van de Duitsers, die al maandenlang kansloos waren sinds de Franse generaal het bevel in handen kreeg. Foch gaf de Duitsers drie dagen en op 11 november was het zover: om 05.00 uur lieten de Duitsers weten akkoord te gaan, tussen 05.12 uur en 05.20 uur werden de handtekeningen gezet.

Daarmee was het nog niet helemaal voorbij, want de wapenstilstand ging vanaf 11.00 uur die ochtend in - het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand. Lullig voor ene Henry Gunther, een Amerikaan die kort daarvoor terug was gezet in rang. Daar was hij schijnbaar nogal verbolgen over en toen hij en een collega op een Duitse post stuitte, wilde hij zijn rang terug zien te 'winnen'.

Dat deed Gunther door op de Duitsers af te stormen met een bajonet in zijn handen, waarop de Duitsers hem eerst nog weg probeerden te wuiven - wetende dat de wapenstilstand over één minuut in zou gaan, het was immers 10.59 uur. Gunther wilde van geen wijken weten en werd één minuut voor de wapenstilstand doodgeschoten, als laatste dode van de Eerste Wereldoorlog. De wapenstilstand werd uiteindelijk nog drie keer verlengd, alvorens het Verdrag van Versailles in juni 1919 definitief een einde maakte aan de oorlog.

Tot slot willen we de liefhebber nog even wijzen op dit YouTube-kanaal, waar vanaf 2014 elke week 'live' - maar dan dus 100 jaar later - is bijgehouden wat er die week allemaal gebeurde, iets wat nu natuurlijk nog prima terug te kijken is.

Update 11.00 uur
Het is elf uur en dus is het nu exact honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog, of in elk geval wat het vechten betreft, tot een einde is gekomen.