Eindelijk Armeens goud op WK gewichtheffen, Irak grijpt mis

Op het wereldkampioenschap gewichtheffen in Ashgabat zat het met Armenië nog niet echt mee. De Armeense coaches zetten met regelmaat veel te hoog in, waardoor meerdere deelnemers uit het land geen enkele geldige poging op het bord konden krijgen.

Mannen -109kg
Bij de mannen tot 109kg waren de ogen vooral gericht op twee mannen: regerend olympisch kampioen Ruslan Nurudinov uit Oezbekistan en de Armeniër Simon Martirosyan, nog altijd maar 21 jaren jong, maar al wel goed voor olympisch zilver in Rio. Die strijd was vrij rap klaar: Nurudinov's eerste poging bij het trekken werd ongeldig verklaard, een vrij discutabele beslissing, waarna hij faalde bij zijn andere twee pogingen.

Einde Nurudinov dus, maar Martirosyan begon wel goed: 190kg en 195kg, waarna 197kg mislukte. Dat betekende dat het trekgoud toch wel verrassend naar Yang Zhe uit China ging, die 196kg omhoog tilde. Rodion Bochkov uit Rusland pakte met 190kg het brons in het trekken.

Bij het stoten opende Martirosyan pas op 230kg en op dat moment was iedereen al klaar. Iedereen, op Nurudinov na: de Oezbeek had 222kg en 227kg gehaald en had nog één poging over om een stootmedaille te pakken. Martirosyan tilde 230kg ogenschijnlijk met gemak omhoog, Nurudinov slaagde er op 238kg net niet in, waarna Martirosyan zijn goud nog maar eens bevestigde door 240kg ook met speels gemak de lucht in te stoten.

Martirosyan kwam zo uit op een totaal van 435kg, veruit genoeg voor goud. Yang stootte 223kg, goed voor totaal 419kg en zilver. Het brons was voor de Pool Arkadiusz Michalski, die met 175 en 228 op 403kg uitkwam. Dat was één kilo meer dan Salwan Jassim, die twee keer faalde op 226kg en zo net naast een zeer zeldzame Iraakse medaille greep.

Een speciale vermelding was er tot slot voor Andrei Aramnau. De Wit-Rus werd in 2007 als 19-jarige wereldkampioen, pakte een jaar later olympisch goud, maar kwam sindsdien nog maar twee keer uit in internationale wedstrijden: de EK's van 2010 en 2014. Ondertussen werd hij twee keer gepakt op rijden met alcohol achter de kiezen en zat hij ook een schorsing uit wegens het roken van wiet, terwijl er ook nog veel blessures om de hoek kwamen kijken. Die ellende is allemaal voorbij en Aramnau zegt voor de Spelen van 2020 te gaan, hoewel hij nog wel ver verwijderd is van het niveau wat hij als 20-jarige had - inclusief een wereldrecord destijds.

Martirosyan maakte veel indruk (Bron: YouTube)

Vrouwen -87kg
In de op één na zwaarste klasse bij de vrouwen ging het tussen twee dames: de jonge Ao Hiu uit China en de Noord-Koreaanse veterane Kim Un-ju. Bij het trekken kwamen die tot 117 en 111 kilogram, wat voor Kim brons opleverde: Crismery Santana uit de Dominicaanse Republiek pakte met 116kg het zilver, maar wist wel dat Kim een dijk van een stootkracht heeft voor het tweede onderdeel.

Op dat onderdeel, het stoten, werd het duel om het brons dan ook eerst uitgevochten. Dat ging naar Santana, die in haar derde en laatste poging alsnog de 138kg haalde, wat een totaal van 254kg opleverde. Dat was vier kilo meer dan Maria Fernanda Valdes uit Chili, waar de coaches een enorme blunder begingen.

Valdes was al zeker van brons in het stoten, dus ze had niks meer te verliezen na haar tweede poging van 139kg, maar de coaches waren te laat met het doorgeven van een hoger gewicht voor haar derde poging. Die ging zo automatisch met slechts één kilogram omhoog, terwijl een verhoging van zes kilogram haar in elk geval een kans op totaalbrons had gegeven.

Ondertussen ging het om goud tussen Ao en Kim, die begonnen met 142kg en 145kg. Beiden slaagden ook op respectievelijk 148kg en 150kg, waarna Ao op indrukwekkende wijze 151kg omhoog stootte. Kim gaf het wat totaalgoud betreft op dat moment op: ze ging in haar derde poging voor 152kg en stootgoud, met succes. De vrolijke Chinese Ao pakte met totaal 268kg het goud, Kim kwam tot totaal 263kg.

Het WK in de Turkmeense hoofdstad wordt zaterdag afgesloten. Om 10.30 uur beginnen de dames boven 87kg eraan, om 13.30 uur is het de beurt aan de superzwaargewichten bij de mannen. De liefhebber kan voor live beelden onder meer terecht op de immer gezellige Turkmeense TV.

Vrouwen -87kg (Bron: YouTube)