Democraten winnen Huis, Republikeinen houden Senaat

Bij de tussentijdse verkiezingen in de VS hebben de Democraten de controle over het Huis van Afgevaardigden na acht jaar teruggewonnen. De Republikeinen wisten hun meerderheid in de Senaat te behouden en zelfs met drie zetels uit te bouwen, meldt de BBC. Dat de partij die niet in het Witte Huis zit winst boekt is niet ongebruikelijk, maar een zogeheten midterm wave bleef uit.

Volgens president Donald Trump waren de verkiezingen een succes. Hij haalde de statistiek aan dat zetels winnen in de Senaat door de partij van een zittende president in ruim een eeuw maar vijfmaal is voorgekomen. Zijn voorganger Barack Obama had het in 2010 een stuk moelijker en kreeg wel met zo'n wave te maken: de Democraten verloren toen de controle over zowel House als Senaat.

Er werd dinsdag echter om maar een derde van de Senaatszetels gestreden, terwijl wel alle Huis-stoelen in de race waren. De Democratische Partij moest een winst boeken van 23 zetels voor een meerderheid, maar dat werden er meer dan 30.

De Democraten kunnen nu niet alleen wetgeving tegenhouden zoals die over een muur aan de Mexicaanse grens, maar ook onderzoeken tegen de president starten. Het wordt nu ook mogelijk om een afzettingsprocedure te starten, maar mocht dat uitmonden in een impeachment, dan zou de Senaat de president ongetwijfeld weer vrijspreken - zoals in 1999 ook gebeurde met Bill Clinton.

Opvallend
Er waren een paar opvallende uitslagen. Democraten Alexandria Ocasio-Cortez en Abby Finkenauer worden met hun 29 jaar de jongste vrouwen die ooit plaatsgaan nemen in het Huis van Afgevaardigden. Ilhan OImar en Rashida Tlaib worden de eerste moslima's in het Congres, en kooivechtster Debra Haaland de eerste Native American vrouw.

In Texas slaagde de rijzende Democratische ster Beto O'Rourke er echter niet in om Ted Cruz, Trumps voormalige Republikeinse tegenstander, te verslaan. Cruz won uiteindelijk met 51 procent van de stemmen. Dat O'Rourke nog zo dichtbij kwam in het conservatieve Texas wordt niettemin als een opvallende ontwikkeling beschouwd.