J÷rgensen loodst Feyenoord met drie doelpunten naar achtste finales

Feyenoord mag zich opmaken voor de achtste finales van de KNVB Beker. De Rotterdammers bleken donderdagavond met 5-1 te sterk voor ADO Den Haag.

Trainer Giovanni van Bronckhorst sprak deze week nog hardop uit dat de beker een doel is voor de Rotterdammers en hem was er veel aan gelegen om de competitieflater tegen Ajax (3-0 nederlaag) een beter gevolg te geven. De beker lijkt immers nog de enige serieuze kans op een prijs dit seizoen. Tegen ADO hielden veel van de vaste namen daarom hun basisplaats en Robin van Persie kreeg een vrije rol tussen aanval en middenveld.

Daar hadden de bezoekers het lastig mee en ook de bedrijvige Nicolai Jörgensen was een constante plaag voor de Haagse verdediging. Na vijf minuten had de Deen al twee grote kansen verprutst door eerst van dichtbij op Robin Zwinkels te stuiten en de tweede mogelijkheid bleef onbenut toen hij net naast het doel schoot.

ADO-revelatie Abdenasser El Khayati deed aan de overzijde in de zevende minuut met een vlammend schot voor hoe het wel moest en daarna bleek ook Jörgensen nog te kunnen scoren. In de zeventiende minuut reageerde hij uiterst alert op een te korte terugspeelbal. Hij omspeelde de doelman, die even daarvoor nog knap redde op een kopbal van Erik Bottheghin, en schoof beheerst binnen.

Dezelfde Botteghin zorgde kort voor rust voor een verdiende 2-1 voorsprong door een corner hard binnen te koppen. Tyrell Malacia en Sam Larsson hadden voor die tijd nog verzuimd om met een afstandschot te scoren. Elson Hooi was er aan de andere kant dichtbij, maar Kenneth Vermeer redde bekwaam. De tweede doelman van Feyenoord krijgt steeds de kans in het bekertoernooi en hij beschaamde het vertrouwen van Van Bronckhorst niet.

Na rust vocht ADO voor wat het waard was, maar de ploeg van Alfons Groenendijk was simpelweg niet opgewassen tegen het surplus aan individuele kwaliteit. Jörgensen maakte de 3-1 met een heerlijk afstandsschot dat via de onderkant van de lat binnenviel en bij de 4-1 was hij het eindstation van een vlotte aanval.

Meteen daarna werd de Deen vervangen door Dylan Vente. Hij slaagde er niet in om te scoren, maar het ticket voor de achtste finale was toen al lang en breed veiliggesteld door de Rotterdammers. Feyenoord leek het resterende kwartier rustig vol te tikken, maar een minuut voor tijd zette Sam Larsson toch nog een keer aan en de sterk spelende vleugelspeler maakte het nog iets pijnlijker voor de dronken gespeelde bezoekers.

Nicolai Jorgensen maakt er drie. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)
Nicolai Jorgensen maakt er drie. (PRO SHOTS/Dennis Wielders)