Amerikaans leger zuipt Reykjavik leeg

Meer dan zesduizend Amerikaanse militairen hebben in het weekend bijna de volledige biervoorraad van de IJslandse hoofdstad Reykjavik opgezopen. De Amerikanen zijn op weg naar Zweden en Finland om deel te nemen aan NAVO's grootste militaire oefening sinds de Koude Oorlog en maakten een pit-stop op IJsland.

Bar- en restauranteigenaren meldden dat de Amerikanen vooral geïnteresseerd waren in de lokale bieren van het land en niet zozeer in geïmporteerde bieren. Brouwer Ölgerð Egils Skallagrímssonar was één van de brouwers die zelfs noodvoorraden bier moest laten aanrukken, omdat de reguliere voorraad in de hoofdstad volledig op was.

Het Amerikaanse leger wordt onderdeel van een vijftigduizend man tellend leger samengesteld uit militairen uit 29 landen, dat zal oefenen in de Scandinavische landen als onderdeel van de massale oefening Trident Juncture. De oefening omvat verder nog 65 schepen, tienduizend voertuigen en 250 vliegtuigen.

De oefening is bedoeld om indruk te maken, niet alleen bij NAVO-landen, maar ook daar omheen. "De NAVO zoekt nooit de confrontatie, maar we staan naast al onze bondgenoten die zich bedreigd voelen", aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg.