Nederland omarmt Amerikaans Halloween

Ondanks het feit dat Halloween geen onderdeel is van de traditionele Nederlandse vieringen, is het feest wel uitgegroeid tot één van Neerlands populairste verkleedfeesten. Dit blijkt uit onderzoek van online feestkleding winkel Feestkleding 365, gehouden onder 756 respondenten.

Zo viert meer dan de helft van de Nederlanders, zo’n 55%, ieder jaar Halloween. Van de Halloweenvierders doet 40,6% ook mee aan het Amerikaanse ‘trick-or-treat’, waar kinderen (onder of zonder begeleiding van de ouders) van deur tot deur gaan voor snoep. 84,5% van de Halloweenvierders houdt rekening met de trick-or-treaters, en haalt bewust extra snoepgoed in huis. Ook niet-Halloweenvierders houden rekening met de kinderen. 6,1% gaat uit eten of een avondje uit, met als doel om de ronddolende kinderen te ontlopen.

Ook buitenshuis is Halloween goed vertegenwoordigd. Zo doet 41,5% van alle Nederlandse basisscholen aan een Halloween thema tijdens schooldagen. Ook de Nederlandse pretparken grijpen het Amerikaanse feest aan om bezoekers aan te trekken. Driekwart van de Nederlandse pretparken organiseert jaarlijks één of meerdere Halloween evenementen.

Thuis of bij vrienden
Bijna de helft van de Halloweenvierders kiest ervoor om Halloween thuis of bij vrienden te vieren. Een derde kiest ervoor om het te vieren in een discotheek of een café waar een Halloweenfeestje wordt gehouden. 7,9% pakt het nog grootser aan en gaat naar een speciaal Halloweenfestival, bijvoorbeeld in een pretpark.

Halloween dure aangelegenheid
Nederlandse Halloweenvierders pakken groots uit. Zo geeft 69% van de feestvierders aan ieder jaar op zoek te gaan naar een nieuwe outfit. Een Halloweenkostuum mag gemiddeld €45,61 kosten, meer dan wat Nederlanders gemiddeld besteden aan bijvoorbeeld een Carnavalskostuum (€31,35) of een outfit voor Oktoberfest (€36,65).

Qua thema gaan de meeste Halloweenvierders voor een horrorkostuum. De zombie is hierbij veruit het populairste kostuum (21%). Gevolgd door de heks (11%), vampier (7%) en de duivel (6%). Meer info over dit onderzoek op vind je hier.

Nederland omarmt Amerikaans Halloween  (Foto: Stockfoto PXhere)
Nederland omarmt Amerikaans Halloween (Foto: Stockfoto PXhere)