F1: Uitslag Grand Prix van Mexico

Max Verstappen heeft voor het tweede jaar op rij de Grand Prix van Mexico op zijn naam geschreven. De Nederlander greep direct na de start de leiding en won met de Red Bull eenvoudig voor de Ferrari's van Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Lewis Hamilton pakte zijn vijfde wereldtitel door in Mexico-Stad vierde te worden. Hierdoor is hij niet meer door naaste belager Vettel in te halen.

Daniel Ricciardo mocht van poleposition starten, maar de Australiër kwam niet goed van zijn plaats. In plaats daarvan pakte de als derde gestarte Hamilton de eerste plek, maar Verstappen zat aan de binnenkant en remde de Brit er bij de eerste bocht goed uit. Hamilton sloot aan op plek twee, voor Ricciardo en Vettel. Valtteri Bottas probeerde laatstgenoemde even aan te vallen, maar ging buiten de baan.

Het veld kwam bijna ongeschonden uit de eerste bochten. Esteban Ocon verloor een deel van zijn voorvleugel en moest naar de pits. Dat gold na vijf ronden ook voor Fernando Alonso die dat onderdeel opgepikt had, waardoor zijn McLaren stuk ging.

Ook Mercedes had het niet makkelijk, want al na enkele ronden klaagde Hamilton over zijn banden. Verstappen had het geen moment lastig en de Nederlander breidde zijn voorsprong gestaag uit. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Hamilton en Bottas een vroege stop maakten. Verstappen volgde pas enkele ronden later, terwijl de Ferrari's van de toppers als allerlaatste gingen.

Door de stops had Verstappen na negentien ronden acht seconden voorsprong op Hamilton die in zijn kielzog Ricciardo en Vettel wist. Hamilton klaagde opnieuw over het rubber, maar de Brit had lang geen druk van achteren omdat de coureurs zich door een groot veld achterblijvers moesten wurmen. Dat veranderde toen Vettel halverwege de 71 ronden tellende race Ricciardo aanviel en de Australiër passeerde. De Duitser reed daarna in mum van tijd het gat met Hamilton dicht en passeerde de Brit vervolgens snel. Pas tien ronden later volgde Ricciardo. Hamilton verremde zich hierbij en ging in de eerste bocht rechtdoor. Teamgenoot Bottas deed hetzelfde en verloor zijn vijfde stek aan Räikkönen.

Vettel en Hamilton maakten hun tweede stop in de 49 ronde, snel gevolgd door Verstappen die de leiding behield voor Ricciardo en Vettel. Dit duo was met elkaar aan het strijden om de tweede stek op het podium, maar Ricciardo hield ondanks zijn oudere banden de deur eenvoudig dicht voor Vettel. Dit veranderde negen ronden voor het einde toen de Red Bull begon te roken en stilviel bij de eerste bocht. Hierdoor schoof Vettel door naar plek twee en Räikkönen naar plek drie.

Na 71 ronden mocht Verstappen al voor de vijfde keer een overwinning op zijn naam schrijven. Vettel eindigde op plek twee, voor Räikkönen en Hamilton die met plek vier zijn vijfde wereldtitel veiligstelde. Op een ronde achterstand eindigde Bottas op plek vijf, voor Nico Hülkenberg, Charles Leclerc, Stoffel Vandoorne, Marcus Ericsson en Pierre Gasly.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Max Verstappen Red Bull 1:38:28.851
2 Sebastian Vettel Ferrari +17.316
3 Kimi Räikkönen Ferrari +49.914
4 Lewis Hamilton Mercedes +1:18.738
5 Valtteri Bottas Mercedes +1 ronde
6 Nico Hulkenberg Renault +2 ronden
7 Charles Leclerc Sauber +2 ronden
8 Stoffel Vandoorne McLaren +2 ronden
9 Marcus Ericsson Sauber +2 ronden
10 Pierre Gasly Toro Rosso +2 ronden
11 Esteban Ocon Force India +2 ronden
12 Lance Stroll Williams +2 ronden
13 Sergey Sirotkin Williams +2 ronden
14 Brendon Hartley Toro Rosso +2 ronden
15 Kevin Magnussen Haas +2 ronden
16 Romain Grosjean Haas +3 ronden
DNF Daniel Ricciardo Red Bull +10 ronden
DNF Sergio Perez Force India +33 ronden
DNF Carlos Sainz Renault +43 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +68 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 358
2 Sebastian Vettel Ferrari 294
3 Kimi Räikkönen Ferrari 236
4 Valtteri Bottas Mercedes 227
5 Max Verstappen Red Bull 216
6 Daniel Ricciardo Red Bull 146
7 Nico Hülkenberg Renault 69
8 Sergio Perez Force India 57
9 Kevin Magnussen Haas 53
10 Fernando Alonso McLaren 50
11 Esteban Ocon Force India 49
12 Carlos Sainz Jr. Renault 45
13 Romain Grosjean Haas 31
14 Pierre Gasly Toro Rosso 29
15 Charles Leclerc Sauber 27
16 Stoffel Vandoorne McLaren 12
17 Marcus Ericsson Sauber 9
18 Lance Stroll Williams 6
19 Brendon Hartley Toro Rosso 4
20 Sergey Sirotkin Williams 1


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 585
2 Ferrari 530
3 Red Bull 362
4 Renault 114
5 Haas 84
6 McLaren 62
7 Force India 47
8 Sauber 36
9 Toro Rosso 33
10 Williams 7