Schietpartij in VS was 'antisemitische haatmisdaad'

Justitie in Pennsylvania heeft 29 aanklachten ingediend tegen de 46-jarige Robert Bowers. Die stormde zaterdag een synagoge in Pittsburg binnen en schoot elf mensen dood en verwondde er twee. Hij zou daarbij "Dood aan alle joden" hebben geroepen. De man werd ingerekend nadat hij nog eens vier politiemensen had verwond. De schietpartij wordt de ergste antisemitische aanval in de recente Amerikaanse geschiedenis genoemd.

Aanklagers zouden ook specifiek naar antisemitische uitlatingen van de man op sociale media kijken, meldt CNN. Daarmee willen ze de aanklacht van haatmisdaad onderbouwen, die Bowers de doodstraf op kan leveren.

President Trump gaf al aan dat Bowers die zou moeten krijgen. Hij zei ook dat het synagogepersoneel bewapend had moeten zijn, en benadrukte dat de schutter "geen aanhanger van mij" is.

Volgens het hoofd stedelijke veiligheid Wendell Hissrich was de plaats delict "een van de ergste" die hij ooit had gezien. "En ik heb vliegtuigcrashes onderzocht", voegde hij eraan toe. Bowers had een automatisch wapen en enkele handvuurwapens bij zich toen hij werd ingerekend.

De Israëlische premier Netanyahu heeft geschokt op de schietpartij gereageerd. Volgens hem is een aanval op joden waar ook ter wereld een aanval op joden overal ter wereld.