NOC*NSF: "Afschaffen zomertijd heeft negatieve invloed op sportdeelname"

Dit weekend gaat de wintertijd in en wordt de klok een uur teruggezet met als gevolg dat het 's avonds een uur eerder donker is. Waar er in de zomer tot in de avond buiten gesport kan worden, kan dit ’s winters alleen op sportaccommodaties waar verlichting aanwezig is of binnen. Als het aan de Europese Commissie ligt wordt het twee maal per jaar verzetten van de klok afgeschaft. Mocht Nederland dan kiezen voor het permanent hanteren van de huidige wintertijd dan heeft dat volgens NOC*NSF ingrijpende gevolgen voor sportend Nederland.

“Het afschaffen van de zomertijd zou wel eens van negatieve invloed kunnen zijn op de sportdeelname in Nederland.”, aldus dus Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. “En dat zou voor de gezondheid van veel Nederlanders een slechte zaak zijn. Doordeweeks wordt er vanwege werk en studie vooral in de avonduren gesport en dat kan dan alleen maar op een accommodatie met verlichting of in een sporthal. Voor sporten als bijvoorbeeld wielrennen, hardlopen en watersport betekent het afschaffen van de zomertijd dat er alleen goed in het weekend buiten getraind kan worden. Sporters en sportaanbieders kijken ieder jaar opnieuw uit naar het moment dat eind maart de zomertijd weer ingaat en ze ook doordeweeks weer buiten aan de slag kunnen.”

Wintertijd, klok uur terug
Wintertijd, klok uur terug (Bron: FOK!)

Naast negatieve gevolgen voor sportdeelname zorgt het afschaffen van de zomertijd ook voor hogere kosten. Nogmaals Dielessen: “Voor veel sportclubs is energie één van de belangrijkste kostenposten. Het afschaffen van de zomertijd betekent dat de veldverlichting vele uren per jaar extra aan zal moeten. Dat is slecht in het kader van duurzaamheid, maar ook iets waar de penningmeester van een club niet erg vrolijk van zal worden.”

Dielessen is geen voorstander om permanent de zomertijd in te voeren. “Ook daar kleven volgens de wetenschap nadelen aan. Ook voor de gezondheid. Wat ons betreft laten we het zoals het nu is. We gaan dit weekend weer de donkere dagen in, maar daar is de seizoensplanning bij alle sporten op aangepast. Voor veel sporters breekt nu een periode van alternatieve trainingsvormen en -plekken aan. Dat is helemaal niet erg, zolang het eind maart dan maar weer wat langer licht wordt.”