Oudste scheepswrak ooit gevonden

Op zo'n 80 kilometer van de Bulgaarse kust hebben archeologen in de diepten van de Zwarte Zee de restanten van een 2400 jaar oud schip ontdekt. Het is het oudste complete schip dat ooit gevonden is en het is in nog verrassend goede staat.

De Zwarte Zee is buiten zijn historisch strategische ligging om eigenlijk nog bijzonderder door zijn natuurlijke verbinding met de Middellandse Zee. Op sommige plaatsen, zoals de vindplaats van dit schip, wordt het zeewater 'ververst' zonder tussenkomst van oppervlaktewater. Dat zorgt ervoor dat het water anoxisch is, oftewel zonder zuurstof. En juist dat gebrek aan zuurstof zorgt dat er praktisch niks kan leven dat het gezonken schip heeft kunnen aanvreten.

Met behulp van een onderwaterrobot (ROV) is het wetenschappers gelukt het schip volledig in kaart te brengen. Ook hebben ze een stukje hout kunnen bemachtigen om de koolstofdatering op los te laten, waaruit dus bleek dat het schip zo'n 2400 jaar oud is.

Nu worden er wel vaker oude schepen gevonden uit een ver verleden, maar zelden zoals nu. Waar normaal de lading van een gezonken schip een beetje losjes rond de (meestal grotendeels weggerotte romp) ligt verspreid, zit het hier nog allemaal netjes op het dek vastgebonden. Dat maakt het voor de onderzoekers dan weer wel lastig om de precieze herkomst van het schip te achterhalen. Normaal ligt er altijd wel iets van aardewerk of stempels rond de vindplaats waarmee de ligplaats van het gevonden wrak kan worden achterhaald.

Hoewel de archeologen die het schip hebben ontdekt nog nooit zo'n oud ontwerp hebben gezien, herkenden ze het wel gelijk. Het lijkt namelijk sprekend op een beschilderde vaas van zo'n 2400 jaar oud die in het British Museum in Londen staat. Op die vaas staat niets minder dan een van de bekendste scenes uit Homeros' Odyssee; Odysseus vastgebonden aan een schip terwijl hij de Sirenen trotseerde.  

Black Sea M.A.P. 2018
Black Sea M.A.P. 2018