Schwaab verklaart succes: "Er wordt niet meer gejammerd"

Daniël Schwaab stipte in zijn eerste jaar bij PSV vaak aan dat de mentaliteit niet altijd goed was en juist dat is nu de grote kracht van de ploeg.

De robuuste Duitser geldt na een weifelend begin inmiddels zelf ook als sterkhouder in de Eindhovense defensie en hij heeft de ploeg zien groeien. Er heerst een andere opvatting bij de spelers, constateert hij tevreden in gesprek met De Volkskrant. “We hebben een andere mentaliteit gekregen. Die klopte niet echt in mijn eerste seizoen.”

De verdediger zag veel spelers om hem heen vertrekken en nieuwelingen opstaan en zij brengen wel het juiste gevoel over, meent Schwaab. “Als de leiders klagen over trainingsarbeid of wat dan ook, dan klagen er altijd spelers mee. Als de leiders niet klagen, kom je op een hoger niveau, want dan trek je iedereen mee, dus ook spelers die het verschil maken als Pereiro, Bergwijn en Lozano.”

Hun voorbeeld doet volgens de Duitser goed volgen en ook de technische staf speelt een duidelijke rol. “Er wordt niet meer gejammerd, er wordt gas gegeven. Qua fitheid zitten we dichtbij de Bundesliga, ook dankzij Mark van Bommel en Egid Kiesouw (conditietrainer, red.) die ervaring hebben in Duitsland.”

Schwaab, door zijn tips aan jonge spelers vaak Papa genoemd, probeert zelf ook het juiste voorbeeld te geven aan zijn ploeggenoten. “Ik ben altijd bezig sterker te worden, voor en na de training zit ik in de gym. Ik neem trouw de eiwit- en proteïnenshakes, heb altijd gezond, biologisch gegeten”, aldus Schwaab, die het woensdagavond met PSV opneemt tegen Tottenham Hotspur in de Champions League.