Titanic II lijkt er toch echt te komen

Er waren in het verleden al vaker geruchten dat er een replica zou worden gemaakt van het beroemde gezonken schip de Titanic. Rederij Blue Star Line heeft na wat gedoe om geld de bouw hervat en de tewaterlating van Titanic II gepland in 2022.

Het schip wordt in grote lijnen een replica van het origineel dat op 12 april 1912 zonk na een aanvaring met een ijsberg. Echter wordt het dit keer niet gebouwd in Belfast in Noord-Ierland maar in China. Ondanks de goedkopere locatie qua materiaal- en arbeidskosten gaat het bouwen van de replica toch een slordige 500 miljoen dollar kosten.

De gloednieuwe Titanic zal veel op zijn onfortuinlijke voorganger lijken qua uiterlijk. Zo zal de indeling vrijwel gelijk zijn en is er ruimte voor zo'n 2400 passagiers en 900 personeelsleden. Daarnaast komen er, niet geheel onbelangrijk, sterk verbeterde veiligheidsmiddelen. Net als in 1912 zal het schip als eerste reis de route tussen Southampton in Engeland en New York in de VS afleggen. Mocht deze reis beter gaan dan de vorige keer dan gaat het schip in de toekomst de hele wereld over.

Titanic II is een project dat al loopt sinds 1988, in eerste instantie wilde de Zuid-Afrikaanse ondernemer Sarel Gous er mee aan de slag maar die kon het financieel niet rondkrijgen. Het huidige project (Titanic II, deel 2 zeg maar), is opgestart door de Australische miljardair Clive Palmer in 2012. In de originele planning zou het schip dit jaar klaar moeten zijn.