HET IS CAPS LOCK-DAG

OM DE WEEK MAAR EVEN GOED AF TE TRAPPEN: EEN FIJNE 22 OKTOBER VOOR IEDEREEN! 'EEN FIJNE 22 OKTOBER?', HOREN WE JE DENKEN? JA! HET IS NATUURLIJK INTERNATIONALE CAPS LOCK-DAG!

DEZE HEUGLIJKE EN ONGETWIJFELD OOK SCHIJTIRRITANTE DAG WERD IN 2000 GEÏNTRODUCEERD DOOR LOLBROEK DEREK ARNOLD, DIE VOND DAT MENSEN ONLINE TEVEEL GEBRUIK MAAKTEN VAN HOOFDLETTERS. VEEL MENSEN LEZEN DAT NAMELIJK ALS SCHREEUWEN EN ALS JE EEN GROOT STUK SCHREEUWERIGE TEKST LEEST WORDT DAT OP EEN GEGEVEN MOMENT VRIJ IRRITANT, ZO DENKEN VEEL MENSEN - INCLUSIEF ARNOLD DUS.

CAPS LOCK-DAG IS NATUURLIJK NIET COMPLEET ZONDER EEN STUKJE GESCHIEDENIS, DUS BIJ DEZEN: OP TYPMACHINES KWAM MEN AL SNEL MET HET IDEE OM TOETSEN EEN DUBBELE FUNCTIE TE GEVEN, ZOALS EEN HOOFDLETTER. DIE KON DAN GETYPT WORDEN DOOR DE SHIFT-TOETS IN TE DRUKKEN, WAARDOOR HET HELE MECHANISME VERSCHOOF EN DE ANDERE LETTER VAN DE TOETS GEBRUIKT KON WORDEN.

NOU WERD HET OP EEN GEGEVEN MOMENT WAT STOREND OM ELKE KEER DIE SHIFT-TOETS INGEDRUKT TE HOUDEN, ZEKER ALS DAT LANGER DAN TWEE OF DRIE LETTERS ACHTER ELKAAR MOEST GEBEUREN. TYPEAIDS, VINGERPIJN, JE KENT HET WEL. ZO KWAM MEN DUS MET EEN SHIFT LOCK-TOETS, WAT DAN UITEINDELIJK WEER EVOLUEERDE NAAR DE CAPS LOCK-TOETS ZOALS WIJ DIE TEGENWOORDIG OP ONZE COMPUTERS KENNEN.

WAAROM ARNOLD PRECIES VOOR 22 OKTOBER HEEFT GEKOZEN IS SCHIJNBAAR NIET BEKEND, MAAR DAT MAAKT EIGENLIJK OOK HELEMAAL NIKS UIT NATUURLIJK. ER IS OOK NOG EEN TWEEDE CAPS LOCK-DAG, SINDS EEN KLEINE TIEN JAAR: 28 JUNI, DE DAG WAAROP TV-VERKOPER BILLY MAYS - BEKEND VAN SOUTH PARK EN EEN WAT SCHREEUWERIG TOONTJE - OVERLEED, ALS EERBETOON AAN DE BESTE MAN.

VEEL MEER VALT ER WELLICHT NIET TE VERTELLEN OVER DE CAPS LOCK-TOETS, MAAR LAAT HET NATUURLIJK VOORAL EVEN WETEN ALS JE ER NOG LEUKE FEITJES, VERHAALTJES EN ANDERE ZAKEN OVER WEET.

Caps-lock day