Trump prijst politicus die journalist aanviel

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een rally het congreslid Greg Gianforte geprezen. Die werkte vorig jaar Guardian-reporter Ben Jacobs naar de grond en begon hem te slaan. Trump bagataliseerde de aanval tijdens de bijeenkomst. De werkgever van Jacobs vindt het optreden van de president onbegrijpelijk, vooral tegen de achtergrond van de zaak rond de verdwenen en vermoedelijk vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi.

Trump riep mensen tijdens de rally in de staat Montana op om toch vooral op Gianforte te gaan stemmen. Hij is een "ongelooflijk goeie leider" en "een van de meest gerespecteerde mensen in het Congres", zei de president.

"En je moet niet met hem gaan worstelen. Zo'n kerel die een body slam kan doen, geef ik de voorkeur aan", aldus Trump, die eerst dacht dat de aanval Gianfortes kansen zou kunnen schaden. "Maar toen dacht ik, wacht even, ik ken de Montana vrij goed dus het zou 'm nog best van pas kunnen komen ook. En inderdaad", zei Trump waarop er gejuich losbarste.

Gianforte kreeg zes maanden voorwaardelijk voor het incident, wat later werd omgezet naar veertig uur taakstraf en twintig uur anger management. Het congreslid zou kwaad zijn geworden om vragen die Jacobs stelde over de gezondheidszorg.

Nepnieuws
Zoals gebruikelijk wees Trump tijdens de bijeenkomst in Montana spottend naar de verzamelde media, die hij verspreiders van nepnieuws noemde.

Maar volgens The Guardian was dit de eerste keer dat de president fysiek geweld tegen een journalist op Amerikaanse bodem prijst en vergoeilijkt. De krant vindt dat Trump met zijn uithalen bijdraagt aan een vijandig klimaat tegen reporters.

"Het prijzen van een aanval op een journalist die enkel zijn werk deed, is een aanval op de grondwet door iemand die een eed heeft afgelegd om deze te verdedigen", schrijft Guardian-hoofdredacteur voor de VS John Mulholland. "In de nasleep van de moord op Jamal Khashoggi brengt dat het risico mee van nieuwe aanvallen, zowel hier als elders ter wereld waar journalisten vaak aan meer gevaar blootstaan."