'Gewone en e-sigaret verboden bij alle bedrijven'

Volgens een conceptakkoord van Volksgezondheid-staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) moeten alle vormen van roken op den duur worden verboden voor werknemers en bezoekers bij bedrijven. Dat moet zowel voor binnen als buiten roken gaan gelden. Zowel tabaksproducten als e-sigaretten en shishapennen moeten onder het verbod gaan vallen. Daarnaast moeten de accijnzen binnenkort al fors omhoog.

Voor de overheid en horeca moet het verbod al over een paar jaar ingaan, aldus de Telegraaf. Dat volgt onder meer uit een rechtszaak tegen rookruimtes die antirooklobby Clean Air Nederland tegen de staat voerde en in hoger beroep won.

Over enkele jaren zou de prijs van een pakje sigaretten minimaal tien euro moeten gaan bedragen. Vanaf volgend jaar zouden de accijnzen hiertoe al aanzienlijk worden verhoogd.

Blokhuis sloot het akkoord met de antirooklobby en gezondheidsorganisaties. De tabaksindustrie mocht niet bij de gesprekken aanwezig zijn. De branche spreekt volgens de krant van "vergaande inmenging in het privéleven van volwassen rokers" en van een "dictaat".

Op welke termijn de verboden precies in zouden moeten gaan is onduidelijk, en ook de politieke haalbaarheid van het voorstel in al zijn details moet worden afgewacht. Ook is onbekend of de (extra) accijnzen ook zouden moeten gelden voor elektronische rookwaren.