EU: 'Palestijnen moeten kappen met raketten op IsraŽl afvuren'

Naar aanleiding van weer een raketaanval op Israëlische grondgebied vanuit Gaza, heeft de EU de Palestijnen nogmaals opgeroepen om te stoppen met het op deze manier uitlokken van geweld. Israël reageert namelijk altijd na elke provocatie met harde acties tegen terroristische doelen in de regio.

Woensdagochtend werd vanuit Gaza een raket afgevuurd op Beër Sheva, een stadje in het zuiden van Israël en raakte zowaar een woonhuis. Negen mensen werden behandeld vanwege shock, een aantal van hen werd naar het ziekenhuis vervoerd voor verdere behandeling. Een tweede raket werd afgevuurd op de kustregio van Gush Dan, maar deze landde kansloos in de Middellandse Zee.


Terroristische aanval op Israël (Bron: Youtube)

Israël reageerde op dit geweld door een aantal luchtaanvallen op terroristische doelen uit te voeren. Hierbij werd ten minste één terrorist gedood en enkele verboden tunnels van Gaza naar Israël vernietigd. Terroristische organisatie Hamas ontkent alle betrokkenheid bij de raketaanval, maar de woordvoerder van het Israëlische leger, Ronen Manelis, is er zeker van dat degenen die de raket hebben afgevuurd tot Hamas behoren.

De EU is het gepest vanuit Gaza inmiddels meer dan zat en laat net als in mei nogmaals hun afkeer blijken. "De aanvallen met raketten en mortieren vanuit Gaza naar Israël moet onmiddelijk stoppen. De eerste prioriteit is de-escalatie", aldus niet mis te verstane woorden van de diplomatieke afdeling van de EU, de EEAS.

Als extra veiligheidsmaatregel heeft de Israëlische minister van defensie Avigdor Liberman de grenstoegangen Erez en Kerem Shalom tot nader order gesloten voor verkeer vanuit Gaza. "We moeten Hamas nu hard raken", aldus een getergde Liberman. "We kunnen dit soort geweld dat we week in week uit om onze oren krijgen niet meer accepteren. Alle opties, alle mogelijkheiden lijken uitgeput. Nu moeten we beslissingen gaan nemen."