Hoogleraar: 'Legaliseer XTC'

Kees Kramers, als internist-klinisch farmacoloog verbonden het aan het Radboudumc in Nijmegen, zou het liefste zien dat XTC gelegaliseerd wordt. Volgens hem leidt legalisatie tot minder criminaliteit en zal ook het dumpen van gevaarlijk chemisch drugsafval afnemen, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

Sterker nog, hij ziet liever dat zijn kinderen af en toe een pil slikken dan dat zij dagelijk alcohol zouden nuttigen. Hij wil hiermee niet beweren dat XTC ongevaarlijk is, maar stelt dat alcohol een veel groter probleem is: "Overmatig alcoholgebruik brengt schade toe aan organen als de lever en alvleesklier, en veroorzaakt (dodelijke) ongevallen. Waar alcohol op de lange termijn voor ernstige hersenschade kan zorgen, is dat bij xtc minder duidelijk." Volgens Kramers, die ook hoogleraar medicatieveiligheid is, heeft XTC geen sterke verslavende werking: "Xtc doet iets met je zenuwen. Bij een tweede keer heb je er minder effect van. Een zware gebruiker gebruikt xtc ongeveer twee keer per week en vaak stopt die er na een jaartje of vijf ook wel mee."

D66 heeft wel oren naar het plan van Kramers. Antoon Kanis, statenlid van D66: "De problemen met synthetische drugs worden steeds groter. We weten dat de ‘war on drugs’ niet de oplossing is. Misschien is dit het juiste moment om het gesprek over gereguleerde xtc weer op te starten. Zodat we regels kunnen stellen aan productie en verkoop. Zo halen we het uit de criminaliteit, bieden we de ruim 800.000 Nederlanders die af en toe een pil gebruiken een veilig product en voorkomen we onveilige situaties in onze woonwijken en natuurgebieden."

Madeleine van Toorenburg, CDA-Kamerlid, meldt dat het CDA tegen is en blijft. Volgens haar zijn drugs troep die vaak de zwaksten in de samenleving treffen: "Wij gaan criminelen niet belonen, maar bestraffen." Het CDA weigert om toe te geven aan het cynisme dat de strijd tegen de drugsindustrie verloren is. In 2017 werd in Nederland voor circa 19 miljard euro (wat meer is dan de omzet van Albert Heijn) aan XTC en amfetamine geproduceerd, zo blijkt uit het rapport van de politieacademie. Van dat geld verdwijnt circa 3 tot 5 miljard in de zakken van drugsciminelen. 

Volgens datzelfde onderzoek heeft Nederland een 'ideaal vestigingsklimaat' voor drugscriminelen. Zo zijn de ligging en infrastructuur van ons kikkerlandje gunstig voor internationale ondernemers in legale én illegale branches. Verder kent Nederland al decennialang een tolerante houding ten opzichte van gebruik en de productie van synthetische drugs. Daarnaast zijn er te weinig opsporingsambtenaren die strafrechtelijk onderzoek verrichten, wat de pakkans verkleint. Tot slot maakt de relatief lage strafmaat het extra aantrekkelijk om synthetische drugs in ons land te produceren. 

Hoewel volgens Kramers het gebruik van XTC minder schadelijk is dan gebruik van alcohol is dat gebruik toch niet geheel zonder gevaren, zo waarschuwt het Trimbos-instituut. Op korte termijn kan een XTC-pil voor een hoge lichaamstemperatuur zorgen die dodelijk kan zijn. Daarnaast ligt watervergiftiging op de loer: door het slikken van XTC kun je hevige dorst krijgen terwijl het plassen bemoeilijkt wordt. 

Hoogleraar: 'Legaliseer XTC' (afbeelding ter illustratie ©pxhere)
Hoogleraar: 'Legaliseer XTC' (afbeelding ter illustratie ©pxhere)