Sojoez maakt succesvolle noodlanding na mislukte lancering

Bij de lancering van een raket, vanmorgen om 10:40 Nederlandse tijd, is iets mis gegaan. Er schijnt een probleem te zijn ontstaan bij het loskoppelen van de eerste trap van de raket.

De inzittenden, de Russische kosmonaut Aleksej Ovtsjinin en de de Amerikaanse astronaut Nick Hague zijn volgens het Russische persbureau Interfax nog in leven. Ze hebben een noodlanding gemaakt in de buurt van de lanceerbasis bij Bajkonoer in Kazachstan. Reddingsteams zijn nu onderweg naar de plaats van de noodlanding.

Aleksej Ovtsjinin en Nick Hague (Foto: NASA)
Aleksej Ovtsjinin en Nick Hague (Foto: NASA)

Update 11:25 uur:
Volgens de NASA is er contact geweest met de astronauten en zijn ze in orde.

Update 12:13 uur:
Reddingsteams zijn op de plaats van de noodlanding en hebben contact met de 2 bemanningsleden van de Sojoez. Ze zijn al uit de capsule gehaald en worden klaargemaakt om teruggebracht te worden naar Bajkonoer.

In het ISS zitten intussen een Duitser, een Amerikaan en een Rus. Wat de gevolgen zijn voor hun missie en de terugkeer naar de aarde is nog niet bekend. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de mislukte lancering, bemande Russische ruimtevluchten zijn voorlopig opgeschort vanwege dit incident.

Update 13:15 uur:
De capsule is op zo'n 450 kilometer ten noordoosten van de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan bij de stad Dzjezkazgan neergekomen. De astronauten zijn ongedeerd en zijn in reddingshelicopters op de terugweg naar Bajkonoer. Ze zijn intussen ook onderzocht door artsen die hebben vastgesteld dat de 2 geen verwondingen hebben. De Russische vicepremier Joeri Borisov heeft verklaard dat alle vluchten van dit type raket voorlopig worden opgeschort totdat het onderzoek naar de oorzaak van het mankement is afgerond.