Trump: Kim en ik werden verliefd

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens een rally in Virginia over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gesproken. Hij zei dat er weliswaar eerder sprake was van ruwe taal over en weer, maar dat de twee naderhand "verliefd werden".

"Hij stuurde me hele mooie brieven. Het waren geweldige brieven. We werden verliefd". Trump ging er voor het gemak maar alvast vanuit dat de uitspraak hem de nodige spot en kritiek op zou leveren.

Onder andere dat hij teveel zou hebben weggegeven. "Maar ik heb helemaal niks weggegeven", aldus de president. Hij doelt hierbij op ontwapeningsgesprekken. Die zouden de laatste tijd vastzitten, onder meer omdat Trump tijdens zijn ontmoeting met Kim geen duidelijke afspraken zou hebben gemaakt. De Noord-Koreaanse topdiplomaat Ri Yong Ho zei onlangs bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat Noord-Korea nog steeds wacht op versoepeling van sancties door de VS.

Maar volgens Trump hebben zijn pogingen de verhoudingen met Noord-Korea te verbeteren, louter positieve effecten gehad. Zo zouden de Noord-Koreanen hun rakettests hebben beëindigd, gevangen hebben vrijgelaten en stoffelijke overschotten van Amerikaanse militairen terug hebben gegeven.

"We doen het fantastisch met Noord-Korea. We stonden op het punt oorlog te voeren. Miljoenen mensen zouden zijn gestorven. En nu hebben we een geweldige band."