Zware aardbevingen bij Sulawesi, grote schade gemeld

Het Indonesische eiland Sulawesi is vrijdag zwaar getroffen door meerdere aardbevingen. Daarbij is in elk geval één persoon om het leven gekomen en zijn zeker tien anderen gewond geraakt, maar de verwachting is dat die aantallen nog flink zullen oplopen.

De eerste beving vond rond negen uur 's ochtends (Nederlandse tijd) plaats en had een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. In de uren daarna volgden nog meer bevingen met een kracht tussen 4 en 6 op de schaal van Richter, waarna het noodlot kort na twaalf uur (NL) nog harder toesloeg.

Dit keer volgde een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter op slechts tien kilometer diepte, niet ver van de kust. De tsunamiwaarschuwing die werd afgegeven is weer ingetrokken, maar het probleem lijkt vooral de schade op het land te zijn.

Op eerste beelden uit Palu, een stad met ruim driehonderdduizend inwoners, is te zien dat veel gebouwen zijn ingestort. Het gebied kent verder ook veel bergen, waardoor er een grote kans is op aardverschuivingen.