Radar waarschuwt voor 'Wangiri-fraude'

Tros Radar waarschuwt (opnieuw) voor Wangiri-fraude. Wangiri is japans voor 'één rinkel'. Bij deze vorm van oplichting wordt je gebeld door een onbekend nummer dat begint met bijvoorbeeld  00675- of +675 (de landcode van Papoea-Nieuw-Guinea). De oplichters laten je telefoon slechts één of twee keer overgaan in de hoop dat je terugbelt.

Wanneer je terugbelt lijkt het alsof je zit te wachten tot er wordt opgenomen door de tegenpartij, maar in werkelijkheid is er al lang en breed verbinding en zit je te luisteren naar een bandje.  Volgens Radar is deze vorm van oplichting al meer dan tien jaar actief. Ze adviseren met klem om niet terug te bellen, want de fraudeurs rekenen de kosten van een service-nummer en dat kan oplopen tot vele euro's per minuut met als gevolg een torenhoge telefoonrekening. 

Wanneer je door zo'n nummer gebeld wordt, adviseert Radar om het nummer te blokkeren en je provider op de hoogte te stellen. Een handige tool daarvoor is de app Truecaller. Deze app identificeert onbekende bellers en spamtelefoontjes kunnen direct geblokkeerd worden. Hier te downloaden voor android en hier voor iOs.  Radar waarschuwde eerder al voor fraude met nummers zoals 0053-/+53, 0088/+88-nummer (niet te verwarren met Nederlandse 088-nummers!)