Japanse ruimtevaartuigjes landen op asteroïde

Het is Japan gelukt om twee meetinstrumenten ter grootte van een koekjestrommel op de asteroïde Ryugu te laten landen. Ryugu bevindt zich ongeveer 280 miljoen kilometer van de aarde en de meetinstrumenten werden vanaf het ruimtevaartuig Hayabusa2 richting de asteroïde gelanceerd.

De onbemande Hayabusa2 naderde de asteroïde tot op ongeveer vijfenvijftig meter, liet beide Minerva-II-1 rovers los, wachtte een minuut en steeg toen op tot een hoogte van twintig kilometer van het oppervlak van Ryugu.

Beide meetinstrumenten zijn op de asteroïde achtergelaten om foto's van het oppervlak te maken en temperatuursmetingen uit te voeren. De door zonne-energie aangedreven rovers bewegen over het oppervlak door kleine sprongetjes te maken, iets wat door de geringe zwaartekracht weinig energie kost en zullen later door een ruimtevaartuig van het oppervlak worden opgehaald.

"Ze kunnen zo lang mogelijk blijven springen, zolang de zonnepanelen het maar uithouden", aldus een woordvoerder van het Japans Ruimtevaartorganisatie JAXA.

Moedervaartuig Hayabusa2 daalt zelf ook nog een aantal keer neer op het oppervlak. Met de grondmonsters die dit apparaat mee terugneemt naar de aarde, hopen de onderzoekers meer inzichten te krijgen in het ontstaan van het zonnestelsel en leven op aarde.

Het multifunctionele apparaat draagt ook nog een Duits-Franse robotje (Mascot) en een grotere Minerva-II-2 rover mee. Deze zullen in oktober worden losgelaten op de asteroïde. Hayabusa2 zelf wordt pas weer in 2020 terug verwacht op aarde.