Italië verliest in Portugal, Zweden geeft zege weg en verliest

Portugal heeft maandagavond de eerste wedstrijd in de Nations League gewonnen. De Europees kampioen was te sterk voor Italië.

Roberto Mancini stuurde op twee spelers na, Gianluigi Donnarumma en Jorginho, een volledig ander elftal het veld in na het 1-1 gelijkspel tegen Polen van afgelopen vrijdag. Het zorgde ervoor dat er voor het eerst sinds ruim twintig jaar geen enkele speler van Juventus in de basis stond.

Het was Portugal dat het beste aan de wedstrijd begon in Lissabon. Na balverlies van Bryan Cristante mocht Italië van geluk spreken dat Bernardo Silva de verkeerde keuze maakte door niet voor eigen succes te gaan. Een schot van spits André Silva werd gekeerd door Donnarumma. Een fout van de doelman enkele minuten later werd niet afgestraft doordat een schot van Bernardo Silva op de doellijn werd weggewerkt door Alessio Romagnoli.

Het openingsdoelpunt van Portugal hing in de lucht en bijna hielp Cristante een handje toen hij de eigen lat raakte. William Carvalho had geen geluk in zijn afronding en hij schoot naast, daardoor was het bij rust nog 0-0.

Het overwicht van Portugal werd na rust wel uitgedrukt in de score. Bruma stelde André Silva in de 48ste minuut in staat om de 1-0 binnen te schieten. Met dank aan Donnarumma ontsnapte Italië al snel aan de 2-0. De doelman van AC Milan bracht redding op een van richting veranderd schot van Bernardo Silva.

Het ontbrak Italië aan creativiteit om het doelman Rui Patrício lastig te maken. Portugal, waar Cristiano Ronaldo vrijwillig ontbrak, slaagde er in de slotfase ook niet meer in om de score verder uit te breiden en boekte dus een minimale zege in groep 3 van divisie A in de Nations League.

In groep 2 van divisie B was Zweden thuis op weg naar winst tegen Turkije, met een paar minuten te spelen stond het 2-1. Toch ging het nog fout: invaller Emre Akbaba tekende in de 88e minuut voor de gelijkmaker en daar bleef het niet bij, want diep in blessuretijd schoot hij de Turken zelfs naar de 2-3 zege.