Drugsbaron moet boete van 6,4 miljoen euro betalen

In België is een drugsbaron in 2016 door de rechtbank veroordeeld tot een boete van 6,4 miljoen euro. En dat mag hij doen in termijnen van 20 euro per maand. Een snelle rekenaar weet nu al dat hij daar zo'n 25.000 jaar de tijd voor heeft. Als hij zo lang leeft natuurlijk.

En er zijn nog meer voorbeelden. Een andere crimineel die 743.000 euro moet betalen, mag dat in termijnen van 150 euro doen. Als hij dat 412 jaar blijft volhouden, zal hij dat kunnen voldoen.

Voor Belgische criminelen zijn dit soort dingen goed geregeld. "Het innen van geldboetes verloopt over het algemeen zeer dramatisch" volgens de Belgische advocaat-generaal Hildegard Penne. Ze kennen daar het zogenaamde strafuitvoeringsonderzoek (SUO). Als de rechter iemand heeft veroordeeld, start er een nieuw onderzoek om verborgen vermogen op te sporen en in beslag te nemen. De minimumgrens voor zo’n onderzoek ligt op 10.000 euro.

Advocaat-generaal Penne heeft dit systeem geëvalueerd. "Het resultaat is dramatisch slecht", stelt ze. "Van de 153 veroordelingen tot boetes van in totaal 17,2 miljoen euro, was begin dit jaar slechts 1,1 miljoen euro geïnd. Reden: de verdachte was uit het zicht van de belastingdienst." Volgens Penne ligt dit aan de prioriteit. "Als Justitie criminelen echt wil raken in hun portemonnee, moet dat gebeuren tijdens het gerechtelijk onderzoek, en niet achteraf na de veroordeling."

In Nederland verloopt deze procedure anders. Hier hebben we het Centraal Justitieel Incasso Bureau en dat zorgt er wel voor dat er geld binnenkomt. En in Nederland gaan wanbetalers achter de tralies tot ze betalen, in België is dat juist afgeschaft.

 Drugsbaron moet boete van 6,4 miljoen euro betalen (Foto: Stockfoto PXhere)
Drugsbaron moet boete van 6,4 miljoen euro betalen (Foto: Stockfoto PXhere)