'Verplicht camera's in slachthuizen'

Een meerderheid in de Tweede Kamer (D66, PVV, GroenLinks, SP, PvdA en PvdD) ziet graag een veel hardere aanpak van vleeshandelaren en slachthuizen, waar de laatste tijd nogal wat wanpraktijken aan de kaak zijn gesteld.

Volgens Esther Ouwehand (PvdD) werkt een proef met vrijwillig opgehangen camera's niet: "We moeten wat mij betreft dus snel overgaan tot het verplichten hiervan", stelt ze. Volgens haar moet het volledige slachtproces met de camera's te zien zijn en moet de NVWA te allen tijde de beelden op kunnen vragen.

William Moorlag (PvdA) is voorstander van het verplichten van camera's en ook van veel hogere boetes. "Een slachthuis dat een paar keer de fout in is gegaan, moet veel sneller gesloten kunnen worden", stelt hij ook nog. Een deskundige op het gebied van voedselveiligheid, IJsbrand Velzeboer, ziet overigens weinig in de plannen: "Die beelden kunnen ook weer gewist of gesaboteerd worden."

Volgens Velzeboer moet vooral naar het menselijke aspect gekeken worden: "Zorg dat medewerkers goed zijn opgeleid en zet een chef neer die begrijpt wat hij doet en die goed met zijn medewerkers om kan gaan." De slachthuizen zelf zeggen dat er al lang camera's hangen, inclusief toegang tot de beelden voor de NVWA wanneer daar reden toe is.

Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector vindt de ophef wat overdreven: "Tientallen miljoenen dieren worden jaarlijks correct geslacht en enkele tientallen keren gaat het fout. Grote slachterijen staan al permanent onder toezicht: als er geen NVWA-ambtenaar aanwezig is, wordt er niet geproduceerd."