Amazon meer dan biljoen dollar waard

Webwinkel en techbedrijf Amazon heeft na Apple als tweede bedrijf de grens van één biljoen dollar aan beurswaarde doorbroken. Het aandeel van Amazon steeg dinsdag met twee procent naar ruim 2050 dollar per stuk, wat de totale waarde over de 1000 miljard dollar tilt.

Vorige maand haalde Apple de mijlpaal als eerste. Amazon was een jaar geleden nog minder waard dan een karige 500 miljard dollar, maar is al maandenlang bezig aan een enorme opmars. Marktaandeel werd jarenlang boven winst gezet, maar met de winst gaat het nu ook uitermate goed.

In het tweede kwartaal van 2018 kon Amazon voor het eerst een winst van meer dan twee miljard dollar bijschrijven. Naast de webwinkel en technologie - zoals clouddiensten en persoonlijke assistent Alexa - richt Amazon zich de laatste tijd ook op de supermarktbranche.

In de VS heeft het bedrijf de Whole Foods-keten overgenomen, terwijl men in thuisplaats Seattle een test doet met een kassaloze supermarkt: sensoren en camera's registreren wat klanten meenemen en dat wordt dan automagisch verrekend met hun Amazon-rekening. 

De waarde van het in 1994 door Jeff Bezos opgerichte bedrijf is fors, maar om een kleine illustratie te geven: het bruto binnenlands product van Nederland en de jaarlijkse waarde van de gehele wereldwijde staalindustrie staan beiden op grofweg 900 miljard dollar, zo'n 100 miljard dollar mínder dan de waarde van het megabedrijf.