'Veganisme is een uiting van een midlifecrisis'

Iedereen kent ze wel : van die mannen die van de een op andere dag ineens het roer omgooien om een veganistische levensstijl adopteren. De oorzaak hiervan zou nog wel eens in een midlifecrisis kunnen zitten, dat beweert althans een Brits onderzoek.

Veganisme en het meedoen aan een modderrun zijn de huidige, moderne verschijningsvormen van een midlifecrisis, deze conclusie wordt getrokken door Bupa Health Clinics uit het Verenigd Koninkrijk. Het internationale gezondheidszorginstituut onderzocht het gedragspatroon van 3000 Britten.

Waar in het analoge tijdperk de mannen van middelbare leeftijd nog wel eens een motor, Lamborghini of een veel te jonge vriendin scoorden, zijn de nieuwe symptomen van deze geestelijke aandoening tegenwoordig het radicaal omgooien van de manier van leven. Zo besloot 24 procent van de onderzochte mannen veganistisch of vegetarisch te worden, nadat ze de denkbeeldige 'lastige' leeftijd bereikt hadden. Een grens die bij iedereen anders ligt, maar vaak een issue is tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.

Alcohol lijkt eveneens geslachtofferd te worden door de in crisis verkerende mannen: 52 procent van de deelnemers gaf aan minder goddelijk vocht tot zich te nemen en enkelen zweerden het zelfs helemaal af.

Meer dan een derde van hen ging zich opeens inschrijven voor allerlei competitieve evenementen, zoals hardloopwedstrijden. Zes procent nam zich voor vaker de sportschool op te zoeken om fit te zijn voor hun jongere partner.

Bijna de helft van alle deelnemers gaf aan zich plotseling oud te voelen en zich zorgen te maken over hun gezondheid. De gemiddelde vrouw zou dat gevoel tien jaar eerder hebben dan haar veertigjarige mannelijke medemens. Vrouwen lijken ook wat heftiger op het veronderstelde gezondheidsprobleem te reageren: 67 procent van hen startte ineens een nieuw gezondheidsplan. De helft van de vrouwen besloot te gaan sporten en/of nam een personal trainer in dienst.

"Een nieuw leeftijdsdecennium is een van de triggers die ervoor kan zorgen dat wij ons opeens druk gaan maken over onze gezondheid", aldus Jake Williams, medewerker Lifestyle Health Adviser bij Bupa. "Wij zien vaak bij ons klanten binnenkomen voor een algemene health check. Dit komt vooral voor bij mensen die net jarig zijn geweest en waarvan de nieuwe leeftijd eindigt met een nul".