Gat in ISS-capsule is geboord

Het hoofd van het Russische ruimteprogramma heeft de theorie dat het gat in de romp van een capsule van het Internationaal Ruimtestation ISS veroorzaakt is door een mini-meteoriet verworpen. Dmitri Rogozin is ervan overtuigd dat het gat in de Soyus MS-09 is ontstaan door een heel aards instrument, namelijk een boor.

"We bekijken alle mogelijke oorzaken en we weten zeker dat het gat niet door een meteoriet is veroorzaakt, omdat de wand van binnenuit is gepenetreerd", aldus Rogozin. "Het is veroorzaakt door menselijk handelen en er zijn meerdere boorsporen vlakbij het gat gevonden."

Het 2 millimeter grote gat werd woensdag in de wand van het Soyuz ruimteschip gevonden, nadat de nacht daarvoor de druk en zuurstofniveau in het ruimteschip onverklaarbaar begonnen te zakken.

Rogozin hield de optie open dat het gat waarschijnlijk tijdens de bouw van het ruimteschip per ongeluk in de wand is geboord, maar hij houdt ook rekening met sabotage. "Het is nu zaak om de verantwoordelijke te vinden en ik verzeker je, die gaan we vinden", sprak de Rus dreigend.

NASA-woordvoerders willen geen commentaar geven op de verklaring van Rogozin, maar voormalig kosmonaut Maxim Suraev verklaarde dat het gat misschien best door een kosmonaut aan boord veroorzaakt kan zijn. "We zijn allemaal mensen en sommigen willen wat sneller naar huis dan anderen." Het gat zit overigens niet in het deel van Soyuz dat verantwoordelijk is voor de terugreis van de kosmonauten.

"Ik hoop echt dat dat niet de verklaring zal zijn en dat het gewoon een productiefout is. In ieder geval staat het buiten kijf dat er in het verleden nog nooit zoiets bij een Sojuz is voorgevallen", aldus Suraev.