Matig Nederlands elftal verprutst directe plaatsing WK na nederlaag tegen Noorwegen

Het Nederland vrouwenelftal heeft dinsdag verzuimd zich direct te plaatsen voor het wereldkampioenschap voetbal. De allesbeslissende wedstrijd tegen Noorwegen draaide uit op een 2-1 nederlaag, waardoor de Europees kampioen nog met twee landen moet afrekenen in de play-offs om het laatste Europese ticket voor het mondiale kampioenschap.

Nederland had in de kwalificatiereeks nog geen treffer hoeven incasseren, maar in Oslo werd Sari van Veenendaal binnen zes minuten al twee keer geklopt. Lieke Martens werd verrast door Maren Mjelde, die ongehinderd Ingrid Engen kon bedienen en een minuut later werd Dominique Bloodworth (voorheen Janssen) afgetroefd door Isabell Herlovsen, die via de binnenkant van de paal scoorde.

Na een half uur maakte Oranje de aansluitingstreffer. Na een pass van Anouk Dekker profiteerde Miedema van halfslachtig ingrijpen van Mjelde door keeper Ingrid Hjelmseth te omspelen en de bal in het lege doel te tikken. Een minuut later was Miedema opnieuw dreigend met een hard schot, waarna Martens de rebound verprutste.

Noorwegen hield  in de tweede helft vrij eenvoudig stand en is er net als op de zeven eerdere WK's ook in Frankrijk weer bij. Naast Oranje hebben ook Zwitserland, België en Denemarken zich geplaatst voor de play-offs. In twee ronden in oktober en november zal worden bepaald wie het laatste ticket bemachtigd. Denemarken is de vice-Europees kampioen. Zwitserland debuteerde eveneens als Oranje vier jaar geleden voor het eerst op een WK. De Belgen speelden op het laatste EK hun eerste grote toernooi. De loting is vrijdag 7 september.

Nederlands elftal moet naar de herkansing. (PRO SHOTS/Remko Kool)