'Ouders moeten fietsbelofte afleggen'

Steeds meer ouders brengen de kinderen met de auto naar school. Het gevolg: nog meer drukte en onveiligheid. De Fietsersbond wil die ontwikkeling keren en vraagt ouders de belofte te doen om hun kinderen vaker met de fiets naar school te brengen.

Ga toch fietsen
De Fietsersbond stimuleert ouders regelmatig met de fiets naar school te brengen. Dat is beter en leuker voor iedereen. Kinderen leren door veel te fietsen veiliger met het verkeer om te gaan en het is natuurlijk gezond om veel te bewegen. Daarom vraagt de Fietsersbond nu aan ouders van basisschoolleerlingen een belofte te doen om hun kinderen vaker met de fiets naar school te brengen: "Met de belofte willen we ouders aansporen om vaker met de fiets te gaan. Elke dag met de fiets zou natuurlijk het allermooiste zijn." De belofte maakt ouders bewust van alle voordelen van het fietsen en tevens krijgen ze deze herfst verschillende tips over interessante artikelen over het fietsen met kinderen.

Fietsfeestje
Scholen die meedoen maken bovendien kans op een fietsfeestje voor de hele school. Ouders kunnen heel eenvoudig andere ouders van de school vragen om ook hun fietsbelofte te doen. Zo is het heel eenvoudig om de belofte delen in de Whatsapp groep van de school.

Fietsende schoolkinderen leren beter
Fietsende kinderen zetten het lichaam in beweging én ook de hersenen. Na een fietstochtje naar school kun je gemakkelijker leren en beter concentreren. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Alle reden, vindt de Fietsersbond, om te stimuleren dat alle kinderen en tieners naar school fietsen. En juist dat is een punt van zorg: steeds meer scholieren hebben geen fiets of gaan met de auto naar school. Een gemiste kans! De Fietsersbond kan niet genoeg benadrukken dat Nederland moet blijven investeren in de positie van Nederland als eerste fietsland in Europa. En om Nederlanders van jong tot oud te blijven stimuleren om de fiets te pakken, waar dat maar even kan.

Zelfstandig fietsen naar school
Kinderen die met de fiets naar school gaan, hebben een beter waarnemingsvermogen, hun fysieke conditie is beter, hun motoriek wordt beter ontwikkeld, en ze kunnen de risico’s in het verkeer beter inschatten. De fietsvaardigheden van kinderen ontwikkelen zich sneller wanneer ze zo snel mogelijk zelf verkeerservaring opdoen. Zij kunnen dit volgens de Fietsersbond het beste leren door zelfstandig naar school te fietsen. Een verkeersveilige schoolomgeving en veilige schoolroutes zijn voorwaarden om kinderen zelfstandig naar school te laten gaan.

Campagne Het Fietsende Schoolkind
De belofte is onderdeel van de campagne Het Fietsende Schoolkind. Naast fietsbelofte worden veilige schoolroutes geïnventariseerd en herinneringen aan de eerste fiets gedeeld via #mijneerstefiets. Het Nederlandse fietsende schoolkind is uniek in de wereld. Waar in andere landen kinderen vooral met de schoolbus naar school worden gebracht, is het in Nederland een goede gewoonte om je kind met de fiets naar school te laten gaan. “Je kan best stellen dat het fietsende schoolkind onderdeel is van ons cultureel erfgoed”, zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, “Daar mogen we heel trots op zijn! Laten we ervoor zorgen dat onze kinderen lekker blijven fietsen. Het is gezond, het maakt je blij en zelfstandig”. Met de campagne vraagt de Fietsersbond aandacht voor deze groep bijzondere jonge fietsers.

'Ouders moeten fietsbelofte afleggen' (Foto ter illustratie ©pxhere)
'Ouders moeten fietsbelofte afleggen' (Foto ter illustratie ©pxhere)