Duitse televisie monteert per ongeluk nazigeluiden in

De Duitse staatstelevisie heeft zichzelf aardig in de nesten weten te werken. Het late journaal, de 'tagesthemen', is namelijk zo onhandig geweest om beelden van gillende nazi's in te monteren bij het verslag van een andere demonstratie in Chemnitz.

Het kan natuurlijk gebeuren; een montagefoutje waar vijf dagen tussen zitten. Maar een beetje dumm is het wel. Tijdens een -wat kleinere- demonstratie, afgelopen maandag het Duitse Chemnitz was het enkele neonazi's bijna gelukt een complete volzin uit te kramen. Uiteraard groepsgewijs, want zo hoort dat. De heren zongen: 'Wir sind die Fans, Adolf Hitler Hooligans'. Kortom: het soort gedrag dat je ook van leuke en homogeen geklede Vitesse-fans in onze hoofdstad kan verwachten.

De zaterdag daarna was er in dezelfde stad opnieuw een demonstratie, waar tussen de 8000 en 11.000 mensen op afgekomen waren. De Afd (Alternatieve für Deutschland) en de varkensmutsjes van Pegida gingen samen de straat op om te protesteren tegen het steek- en verkrachtingsgeweld dat sommige immigranten met zich meebrengen. Een demonstratie die een stuk beschaafder had kunnen verlopen, als tenminste de extremisten van Antifa geen roet in het eten hadden gegooid. Dankzij het linkse geweld raakten 18 mensen gewond, waaronder drie politieagenten. 

Helaas lukte het de NDR en de ARD (de verantwoordelijke omroepen) het niet om hier een eerlijke, objectieve weergave van te maken; de beelden van de schreeuwende kaalkopjes kwamen doodleuk terecht in het Duitse late journaal. Ook zou er geknoeid zijn met het geluid: het originele 'Wiederstand! Wiederstand!” zou zijn vervangen door nazi-geblèr, gevolgd door een applaus. Een geluid dat niet veel te maken had met de vertoonde beelden. Hiermee zou de suggestie gewekt kunnen worden dat de demonstratie van afgelopen zaterdag een soort bierkeller-bijeenkomst was en de rechterhanden al weer gestrekt stonden. Iets dat natuurlijk nooit de bedoeling kan zijn geweest van de tagesthemen.

De verantwoordelijken hebben imiddels iets van een excuus laten horen, maar wisten er haastig bij te vermelden dat het mixen en hergebruiken van eerdere opnames niet ongebruikelijk is.

Update 23.50 uur
Nog wat enig doorspitten in de materie leert dat zelfs de excuses niet duidelijk maakten wat en waar het nu fout is gegaan. Ja: men heeft verklaard dat men inderdaad beeld en geluid heeft gebruikt die niets te zoeken hadden bij de zaterdag-demonstratie, nee: men heeft nergens duidelijk gemaakt om welke beelden en audio dat ging. Dat liet de NDR/ARD veilig in het midden.

Een deel van het gebruikte beeld- en geluidsmateriaal zou afkomstig zijn van YouTube. Hierop is te zien dat stoere jongetjes met nazisympathieën, vanuit een trein allerlei nare dingen hebben roepen. Maar ook dat kan natuurlijk allemaal per ongeluk gebeuren tijdens het editen.

Klaus Kelle, een journalist die zijn vak wél serieus neemt, heeft over de kwestie een vernietigende analyse geschreven in focus.de. Goed leesvoer voor wie het Duits enigszins machtig is.