Vandoorne weg bij McLaren, Norris komt

Stoffel Vandoorne vertrekt aan het einde van 2018 bij het Formule 1-team van McLaren. Het team heeft laten weten dat de Belg geen nieuw contract zal krijgen na zijn tweede volledige jaar in de Formule 1, waarin het allemaal niet lekker liep.

Teambaas Zak Brown bedankt Vandoorne op de website van het team. De Vlaming pakte dit jaar welgeteld acht punten, beduidend minder dan de 44 van zijn ervaren teamgenoot Fernando Alonso. De laatste van de acht punten kwam alweer elf races geleden.

"We hebben Vandoorne duidelijk niet van het juiste materiaal voorzien om zijn talent te tonen", geeft Brown toe. "Zijn inzet was desalniettemin indrukwekkend, we hebben ervan genoten om met hem samen te werken. Hij zal altijd bij de McLaren-familie horen", gooide hij er nog een cliché in.

Ook Vandoorne zelf houdt het allemaal netjes. "Ik heb ondanks de tegenvallende resultaten genoten van de afgelopen jaren, mijn tijd bij McLaren is een geweldig hoofdstuk in mijn loopbaan en ik heb hier als coureur veel progressie geboekt", aldus de oppermachtige GP2-kampioen van 2015.

Kort na de bekendmaking van Vandoorne's vertrek werd gelijk duidelijk wie hem zou vervangen: Lando Norris, de Brit die in de Formule 2 geweldige races afwisselt met tegenvallende momenten. De 18-jarige Norris zal naast de ook al vastgelegde Carlos Sainz komen te rijden.

Norris staat tweede in de F2-titelstrijd en reed al een paar vrije trainingen in de F1. "We zijn er van overtuigd dat Lando een geweldig talent is, vol potentie. Hij is snel, leert snel en heeft op jonge leeftijd al een volwassen hoofd op zijn schouders", aldus Brown.

"Dat ik volgend jaar als racecoureur in actie mag komen is een droom die uitkomt", reageerde Norris. "Eerst zal ik in de resterende vier races nog volle bak gaan strijden om de titel in de F2 te pakken, wat een stevige uitdaging gaat worden."