Nationaal Museum Brazilië verwoest door brand op 200-jarig jubileum

In Rio de Janeiro is zondagavond een enorme brand uitgebroken in het Nationaal Museum. Het voormalige paleis van de Portugese koninklijke en Braziliaanse keizerlijke familie is nagenoeg volledig afgebrand, inclusief vele stukken van onschatbare waarde.

Bij de brand in het paleis van São Cristóvão zijn geen gewonden gevallen, het museum was bij het uitbreken van de brand - rond 19.30 uur lokale tijd - al dicht. Het museum vierde dit jaar haar 200-jarig jubileum, nadat het in 1818 werd opgericht. In 1892 verhuisde de hele collectie naar de huidige locatie.

Naar schatting herbergde het museum grofweg twintig miljoen stukken, die vooral van enorme waarde waren op geologisch, botanisch, paleontologisch en archeologisch gebied. Zo lagen er Egyptische mummies, een enorm archief over de inheemse bewoners, oeroude Zuid-Amerikaanse artefacten, dinosaurusbotten en een twaalfduizend jaar oud menselijk skelet, het oudste ooit gevonden op de Amerikaanse continenten.

Naar verwachting is dat allemaal volledig verwoest. Een klein deel van de collectie werd buiten het museum bewaard en is dus niet in de problemen gekomen. Museumdirecteur Paulo Knauss noemde het op TV een 'tragedie voor de cultuur van Brazilië', terwijl president Michel Temer op Twitter sprak van 'een trieste dag voor alle Brazilianen'.

Medewerkers van het museum hadden al lange tijd hun zorgen uitgesproken over de staat van het gebouw, vooral nadat de overheid flink sneed in de subsidies voor het museum. Volgens Globo was onlangs eindelijk een overeenkomst gesloten over een grote restauratie, waarbij vooral ook de brandveiligheid aangepakt moest worden. "Helaas kwam deze ramp eerst", sprak onderdirecteur Cristiana Cerezo.