Celstraf na weigeren Facebook-wachtwoord te geven

Een 24-jarige Brit moet 14 maanden de gevangenis in nadat hij weigerde zijn Facebook-wachtwoord aan rechercheurs te geven. De man wordt verdacht van de moord op een 13-jarig meisje, een zaak die nog loopt.

Lucy McHugh werd vorige maand doodgestoken gevonden. Dezelfde maand werd Stephen-Alan Nicholson aangehouden. Hij werd aangeklaagd wegens moord en seksuele omgang met een minderjarige. De politie wilde zijn wachtwoord hebben om privéberichten in te zien die hij met McHugh zou hebben gehad.

Omdat Nicholson dit weigerde, werd hij tevens aangeklaagd onder de zogeheten Regulation of Investigatory Powers-wetgeving. Daarmee kunnen verdachten worden verplicht om wachtwoorden te openbaren, niet alleen van een dienst als Facebook maar bijvoorbeeld ook van versleutelde apparaten.

Nicholson weigerde naar eigen zeggen omdat er dan berichten over cannabis naar boven zouden komen, maar de rechtbank accepteerde die uitleg niet.

"U heeft het onderzoek belemmerd, en het gaat om een uiterst serieus onderzoek. Dat heeft een aanmerkelijke vertraging veroorzaakt", aldus de rechter. "Dat betekent dat het onderzoek naar de moord op Lucy McHugh veel ingewikkelder is geworden."

Volgens de officier van justitie is de politie bezig met een "langdurig traject" om de informatie van Facebook zelf te krijgen.