Luxemburgers Dudelange schrijven Europese voetbalgeschiedenis

De voetballers van F91 Dudelange hebben een fraai stukje geschiedenis geschreven. De Luxemburgers rekenden in de laatste kwalificatieronde voor de Europa League af met het Roemeense CFR Cluj en plaatsten zich als eerste Luxemburgse club ooit voor een Europese groepsfase.

Thuis won Dudelange een week geleden al met 2-0, in Roemenië namen ze dankzij twee goals van Danel Sinani kort na rust brutaal een 0-2 voorsprong. Dat werd zelfs nog 0-3 dankzij David Turpel, waarna Cluj in de slotfase nog wat probeerde. Het was echter niet genoeg, want het bleef met 2-3 en dus staat Dudelange in de groepsfase.

Flink wat Nederlanders kwamen in actie in de laatste kwalificatieronde, maar echt lekker ging dat niet. APOEL Nicosia won thuis met 1-0 van FC Astana, dat in Kazachstan dankzij een vroege penalty zelf met 1-0 won. Er moesten dus strafschoppen genomen worden en dat verliep voor de ploeg van keeper Boy Waterman ronduit dramatisch. De eerste voor APOEL ging raak, de overige vier werden allemaal gemist en dus ligt APOEL eruit.

Met Joey Sleegers en Desley Ubbink in de basis ging AS Trencin op Cyprus met 3-0 onderuit tegen AEK Larnaca. Philippe van Arnhem bleef op de bank, coach Ricardo Moniz zag dat de nederlaag na de 1-1 in Slowakije niet genoeg was. Met Marten de Roon in de basis en Hans Hateboer de hele wedstrijd op de bank werd Atalanta uitgeschakeld door FC Kopenhagen. Na twee keer 0-0 boden penalties uitkomst, waarbij De Roon wel raakte, maar dat bleek onvoldoende.

Ricky van Wolfswinkel en FC Basel kunnen zich richten op de Zwitserse competitie. Onder meer door twee goals van de Nederlander won Basel thuis met 3-2 van Apollon Limassol, maar de Cyprioten wonnen in eigen huis met 1-0 en zijn dus door. Celtic won thuis met 3-0 van het Litouwse Suduva Marijampole, waar Rigino Cicilia het hele duel speelde, wat na de 1-1 in Litouwen voldoende was.

Jeremy de Nooijer zag vanaf de bank hoe zijn Moldavische Sheriff Tiraspol in Azerbeidzjan met 3-0 verloor van FK Qarabag, wat de 1-0 thuiswinst in Tiraspol ongedaan maakte. Ludogorets Razgrad won thuis in Bulgarije met 4-0 van Torpedo Kutaisi, wat in Georgië al met 0-1 geklopt werd. Virgil Misidjan opende de score al na zes minuten, Judy Lukoki verving hem een goed uur later.