Texaanse agent veroordeeld voor moord op zwarte tiener

Roy Oliver, een voormalig agent uit Texas, is vrijdag veroordeeld voor de moord op de 15-jarige Jordan Edwards. De schietpartij zorgde in 2017 voor grote onrust in de omgeving van het stadje Balch Springs, woonplaats van de zwarte tiener en ongeveer vierentwintig kilometer van Dallas gelegen.

In mei 2017 vuurde Oliver meerdere malen met zijn geweer op een auto, die vol zat met dronken tieners. De agent verklaarde dat hij het leven van zijn collega wilde redden, nadat de auto in zijn achteruit snel en agressief op hem inreed. "Er ging een grote dreiging uit van de auto. Ik had geen andere keuze dan dodelijk geweld te gebruiken", aldus de 38-jarige ex-agent, die snel na het incident werd ontslagen.

Bodycambeelden lieten een heel ander verhaal zien, namelijk dat de auto van de agenten vandaan reed op het moment van schieten. Ook Oliver's partner verklaarde zich geen moment bedreigd te hebben gevoeld door het gedrag van de tieners en hij had nooit het gevoel dat hij zijn wapen moest trekken.


Het wapen waarmee Edwards door het hoofd is geschoten (Foto: Gettyimages)

Oliver werd voor het doodschieten van Edwards veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf.

Familieleden waren teleurgesteld in het vonnis. "Zijn leven begint weer na deze vijftien jaar en het is niet eerlijk, want Jordan kan nooit meer opnieuw beginnen", aldus de stiefmoeder van het slachtoffer. Oliver hing maximaal 99 jaar celstraf boven het hoofd voor de moord en de Officier van Justitie had minstens 60 jaar celstraf geëist.

Daryl Washington, advocaat van de famlie, vond de straf mild, maar hij begreep ook dat dit een uitzonderlijke veroordeling was. "Dit is een begin. Laten we hopen dat dit het einde inluidt van het vele politiegeweld. Kleine kinderen en volwassenen moeten veilig naar de politie kunnen opkijken, naar mensen die gezworen hebben om te dienen en te beschermen."

Oliver is de eerste agent in veertig jaar die in Texas veroordeeld is voor moord.

"Deze veroordeling is niet alleen voor Jordan, maar voor alle zwarte Amerikanen die deze gerechtigheid nooit hebben mogen krijgen", sloot de advocaat zijn verklaring af.