Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden

Ter nagedachtenis aan de luchtlandingsoperatie Market Garden nemen 1.000 militairen uit acht verschillende landen deel aan de oefening Falcon Leap. Op de Ginkelse Heide springen de militaire parachutisten dagelijks vanaf 19 september, met als sluitstuk de droppings tijdens de herdenking van Market Garden op zaterdag 22 september.

In de week voorafgaand aan de herdenkingssprongen op zaterdag, houdt de luchtmobiele brigade samen met het 336 Hercules Squadron van vliegbasis Eindhoven de internationale parachutistenoefening Falcon Leap. Tijdens deze oefening voeren de militairen vanaf woensdag 19 september een aantal sprongen uit boven de Ginkelse Heide in Ede.

Dit ter voorbereiding op sprongen tijdens het publieksevenement op zaterdag. Om de parachutisten naar de dropzones te verplaatsen worden militaire transportvliegtuigen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Polen, de Verenigde Staten en Nederland ingezet. De vliegtuigen vertrekken vanaf militaire vliegbasis Eindhoven.

Airborne
Op zaterdag 22 september is de Ginkelse Heide opengesteld voor het publiek. Naar verwachting landen er tussen 10.00 en 14.00 uur zo’n 1.000 parachutisten. Naast de paradroppings en herdenkingen geeft het Defensie Helikopter Commando een demonstratie van het optreden van luchtmobiele militairen en helikopters. Na de demo staan de helikopters aan de grond en zijn deze toegankelijk voor de bezoekers. Voor meer informatie over het publieksevenement op zaterdag 22 september, zie de website van de gemeente Ede.

Market Garden
Tijdens de operatie Market Garden landden op 18 september 1944 zo’n 2.000 Britse en Poolse parachutisten op de Ginkelse Heide, in de buurt van Ede. Net zoals de geallieerden in september 1944 staat de luchtmobiele brigade nu ook schouder aan schouder met zijn bondgenoten. Samenwerking met onze strategische partner voor luchttransport, 336 squadron gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven, de geïntegreerde inzet met helikopters van het DHC en de samenwerking met onze internationale partners is van cruciaal belang.

Melding geluidshinderklachten vliegbewegingen
Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via deze website van Defensie. Voor vragen en eventuele geluidshinderklachten is ook het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar.

Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden (Foto: Defensie )
Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden (Foto: Defensie )Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden (Foto: Defensie )
Internationale Rode Baretten herdenken Market Garden (Foto: Defensie )