Oekraïense kinderen niet terug naar Culemborg

Maksim (14) en Dennis (10) Andropov werden begin juni uitgewezen naar Oekraïne. Vandaag zouden ze terugkeren, met een toeristenvisum van 3 maanden. De ambassade heeft ze echter geen toestemming gegeven om te vliegen, volgens hun moeder tegen omroep Gelderland.

Het gezin woonde 17 jaar in Nederland. En 17 jaar lang procedeerden ze om hier te mogen blijven. Tevergeefs, het gezin moest terug. Volgens hun advocaat zouden ze tijdelijk terug kunnen komen op een toeristenvisum. Ze zouden dan verblijven bij een oom en tante in Amersfoort. De school in Culemborg waar de kinderen op zaten had aangegeven dat de kinderen welkom zijn. Volgens hun psycholoog in de Oekraïne hebben de kinderen het moeilijk met hun gedwongen vertrek uit Nederland en kunnen ze in Oekraïne niet naar school.

Het vliegtuig met de kinderen zou vanmorgen om 09.00 vertrekken en rond de middag aankomen op Schiphol. Een reden voor de weigering geeft de ambassade niet. Eind oktober dient nog een rechtzaak die door het gezin Andropov is aangespannen.