'U heeft kanker ...'

De 52-jarige Pasquale Michael Fatino uit Kansas was al druk bezig met het noteren van al zijn wachtwoorden, het op orde brengen van zijn verzekeringspapieren en als laatste, het organiseren van zijn eigen begrafenis. Welgeteld drie artsen van het plaatselijke ziekenhuis hadden hem, aan de hand van resultaten uit CT-scans, bevestigd dat hij een aggressieve vorm van longkanker had, met uitzaaiingen naar de lever.

Deze diagnose is normaal gesproken een doodvonnis en Fatino ging dan ook hevig geëmotioneerd naar huis om het zijn vrouw en twee jonge kinderen te vertellen. Later die week stortte Fatino door de stress zowel fysiek als mentaal volledig in.

Een week later bleek er, na het bestuderen van een afgenomen biopt, helemaal niets van de diagnose te kloppen en had Fatino 'slechts' de longziekte sarcoïdose, een zeldzame auto-immuunziekte die prima met ontstekingsremmers te behandelen is. Inmiddels is Fatino bezig met het aanklagen van het ziekenhuis.

Advocaat Coulter Boeschen meldt dat de verkeerde diagnose kanker vaker wordt gesteld, maar dat betekent niet altijd dat artsen dan een fout hebben gemaakt. "Sommige vormen van kanker zijn lastig te diagnostiseren, vooral in een vroeg stadium. Cystes worden bijvoorbeeld vaak voor tumoren aangezien." 

Het is in ieder  geval te hopen dat Fatino een prima advocaat kan betalen, want het ziekenhuis zal die vast en zeker hebben.