VVD overweegt vaccinatieplicht

Regeringspartij VVD denkt na over een vaccinatieplicht nu steeds meer ouders weigeren hun kinderen in te laten enten. In een artikel op de site van de partij wijst fractieleider Klaas Dijkhoff erop dat het vaccinatiegehalte onder 2-jarigen maar net boven de 90 procent is. Dit moet 95 procent moet zijn om via groepsimmuniteit een potentieel dodelijke ziekte als de mazelen in te dammen.

Dijkhoff denkt in eerste instantie aan meer voorlichting om de inentingsgraad weer op 95 procent te krijgen. "Mocht dat niet lukken, dan moet ik als liberaal misschien toch maar gaan pleiten voor een vaccinatieplicht", aldus de fractievoorzitter.

Volgens Dijkhoff is persoonlijke vrijheid niet onbeperkt. "Ze eindigt waar schade aan anderen wordt berokkend", schrijft hij. De fractieleider doelt hierbij onder meer op kinderen die te jong zijn voor vaccinatie.

Maar in Frankrijk overleed vorige maand een 16-jarige scholiere aan de mazelen. Ze onderging als peuter een harttransplantatie en kon daarom niet worden ingeënt. Eerder dit jaar overleden daar ook al een 32-jarige vrouw en een 26-jarige man aan de ziekte. Zij waren als kind niet ingeënt. In Frankrijk ligt de vaccinatiegraad zelfs onder de 80 procent.

Ant-vaxxers
Dijkhoff heeft het in zijn artikel expliciet over zogeheten anti-vaxxers, een volgens hem veelal hoogopgeleide groep. "Wat maar weer eens aangeeft dat opleidingsniveau niet alles zegt. Ze weigeren niet op religieuze gronden, maar op grond van bronnen die beweren dat inenten het risico op autisme verhoogt (een claim gelegd door een inmiddels bewezen fraudeur)."

Anti-vaxxers zouden bovendien bang zijn voor schadelijke stoffen in vaccins. "Er zitten stoffen in het vaccin die eng klinken, want in hoge dosering zijn ze schadelijk. Dat klopt wel, maar in te hoge dosering is water ook dodelijk", aldus Dijkhoff.

De fractievoorzitter denkt als alternatief aan een verplichting als voorwaarde voor toegang tot kinderopvang. "Moeten we nog verder gaan? 'Geen inenting, geen kinderbijslag? Geen prik, geen pieken?' Tsja, op de een of andere manier lijkt me dit geen dossier voor een marktprikkel. Het kunnen 'afkopen' van bescherming van je eigen kind en daarmee alle andere kinderen vind ik een fout signaal."