Ajax zet grote stap richting groepsfase Champions League

Ajax heeft zich woensdagavond, na de thuiszege op Dinamo Kiev, een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de groepsfase van de Champions League.

Door de afwezigheid van David Neres had Donny van de Beek een basisplaats bij Ajax en de middenvelder zette de Amsterdammers al in de tweede minuut op voorsprong. Van de Beek kreeg de bal in het strafschopgebied aangespeeld door Dusan Tadic en schoot het leer onder de grabbelende doelman Denis Boyke door: 1-0. De Oekraïners werden gevaarlijk via hoekschoppen en een inzet van Tamás Kádár kon uit de hoek getikt worden door André Onana.

Bij een volgende hoekschop moest de doelman zich wel gewonnen geven. Hij kon in eerste instantie nog redding brengen op een kopbal, maar de bal kwam in de rebound voor de voeten van Tomasz Kedziora en de rechtsback kon na zestien minuten eenvoudig binnen tikken: 1-1. Een vrije trap van Josip Pivaric leverde ook gevaar op, maar Onana kon de 1-2 voorkomen. Naarmate de eerste helft vorderde nam Ajax de touwtjes weer in handen en werd er jacht gemaakt op een nieuwe voorsprong.

De 2-1 na 35 minuten viel met het nodige geluk. Hakim Ziyech draaide vanaf de rechterflank naar zijn linkerbeen en zijn schot werd onderweg met het hoofd van richting veranderd voor Kádár en daardoor was doelman Boyko kansloos. Twee minuten voor rust bepaalde Tadic de marge op twee. Bij een uitstekende voorzet vanaf de linkerflank van Nicolás Tagliafico stond de Serviër helemaal vrij en bij de eerste paal schoot hij overtuigend binnen: 3-1.

Ajax wilde zich in de tweede helft niet toeleggen tot het verdedigen van de voorsprong, maar het duurde enige tijd totdat het elftal weer gevaarlijk kon worden. Na 65 minuten schoot Klaas-Jan Huntelaar op aangeven van Tadic naast. De spits zag tien minuten later een kopbal op de lat belandden. In de tussentijd kreeg Tagliafico een gele kaart waardoor de Argentijnse linksback geschorst is voor de return van volgende week in Oekraïne. Ook een derde mogelijkheid voor Huntelaar leverde geen treffer op doordat Boyke redding kon brengen.

Twee minuten voor tijd raakte de thuisploeg nogmaals het aluminium. Ziyech trof met een schot de paal. Ajax reist met een 3-1 voorsprong af naar Oekraïne, waar volgende week dinsdag de return wordt gespeeld. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League.